foto: AFP/Scanpix
13. janvāra lieta: EP prasa Krievijai pārtraukt Lietuvas tiesnešu kriminālvajāšanu
PSRS bruņotie spēki 1991. gada 13. janvārī apvērsuma mēģinājuma laikā nogalināja 14 un ievainoja gandrīz 800 cilvēku, kas miermīlīgi mēģināja aizstāvēt Viļņas TV torni.
Pasaulē
2019. gada 28. novembris, 14:42

13. janvāra lieta: EP prasa Krievijai pārtraukt Lietuvas tiesnešu kriminālvajāšanu

Jauns.lv

Krievijai jāatsauc apsūdzības pret Lietuvas tiesnešiem, kas iesaistīti "13. janvāra lietas" izmeklēšanā, un dalībvalstīm jānoraida prasības pēc tiesiskās sadarbības, saka EIropas Parlaments.

Tekstā, ko EP deputāti pieņēma ceturtdien ar 493 balsīm par, 43 pret un 86 atturoties, EP deputāti aicina Krieviju pārtraukt politiski motivēto kriminālvajāšanu pret Lietuvas tiesnešiem, prokuroriem un izmeklētājiem, kas piedalījās tā sauktās 13. janvāra lietas izmeklēšanā un iztiesāšanā un notiesāja 67 Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņus par kara noziegumiem.

Eiropas Parlaments nosoda Krievijas darbības kā “nepieņemamu ārējo ietekmi”, “politiski motivētas”, kā arī norāda, ka šādi Krievija pārkāpj starptautiskās normas, jo īpaši tiesu varas neatkarību.

Viņi aicina visas dalībvalstis nenodot Krievijai personas datus, ko tā varētu izmantot kriminālprocesos pret Lietuvas tiesnešiem, kā arī noraidīt Krievijas prasību pēc savstarpējas tiesiskās palīdzības. Interpolam un dalībvalstīm jāignorē Krievijas prasības pēc starptautiska apcietināšanas ordera šajā lietā, piebilst Parlaments.

Nobeigumā EP deputāti arī aicina ES dalībvalstis rīkoties saskaņotāk savās attiecībās ar Krieviju.

Kas notika 1991. gada 13. janvārī

Reaģējot uz Lietuvas neatkarības pasludināšanu, PSRS bruņotie spēki 1991. gada 13. janvārī apvērsuma mēģinājuma laikā nogalināja 14 un ievainoja gandrīz 800 cilvēku, kas miermīlīgi mēģināja aizstāvēt Viļņas TV torni.

Viļņas apgabaltiesa 2019. gada martā pasludināja spriedumu, kurā 67 cilvēkus, tostarp bijušo PSRS aizsardzības ministru Jazovu, un bijušo VDK īpašo spēku komandieri Golovatovu atzina par vainīgiem kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci.

Tā kā Krievija nereaģēja uz juridiskās sadarbības pieprasījumiem, lielākā daļa apsūdzēto tika tiesāti aizmuguriski, tomēr, atbildot uz Viļņas apgabaltiesas spriedumu, Krievija ierosināja vairākas krimināllietas pret Lietuvas Republikas prokuroriem, izmeklētājiem un tiesnešiem, kas bija iesaistīti 13. janvāra lietas izmeklēšanā un iztiesāšanā.