foto: AP/Scanpix
Aizbēgušais Bolīvijas eksprezidents gatavs atgriezties, ja "tauta lūgs"
2019. gada 13. novembris, 22:59

Aizbēgušais Bolīvijas eksprezidents gatavs atgriezties, ja "tauta lūgs"

Jauns.lv / LETA

Bolīvijas bijušais prezidents Evo Moraless trešdien paziņojis, ka ir gatavs atgriezties, lai "nomierinātu" valsti pēc nedēļām ilgajiem nemieriem, kas noveda pie viņa atkāpšanās no amata.

"Ja tauta mani lūgs, mēs esam gatavi atgriezties, lai nomierinātu" valsti, paziņoja Moraless preses konferencē Mehiko, kur viņš ieradās otrdien pēc politiskā patvēruma piešķiršanas.

Moraless vienlaikus aicināja un "nacionālo dialogu", lai atrisinātu Bolīvijas politisko krīzi.

Viņš arī norādīja, ka līdzšinējā Senāta vicespīkere Žanīna Anjesa, kas pārstāv opozīciju un uzņēmusies prezidenta pienākumu pildīšanu pēc Moralesa atkāpšanās, nav leģitīma valsts vadītāja.

Protesti un nemieri Bolīvijā sākās pēc 20.oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem, kas tiek uzskatīti par viltotiem, jau pirmajā kārtā uzvarējis Moraless, kurš pretrunā ar konstitūciju pretendēja jau uz ceturto termiņu valsts galvas amatā.

Svētdien no amatiem atkāpās arī viceprezidents un Senāta prezidents (spīkers). Vienīgais atlikušais kandidāts, kas saskaņā ar konstitūciju šādā situācijā varētu stāties Moralesa vietā, ir parlamenta apakšpalātas vadītājs, taču viņš amatu pameta jau iepriekš.