foto: REUTERS/SCANPIX
Honkongā demonstranti ar piemiņas pasākumiem un protestiem piemin studenta nāvi
Honkongā piektdien notiek piemiņas pasākumi un protesti saistībā ar studenta nāvi.
Pasaulē
2019. gada 8. novembris, 14:03

Honkongā demonstranti ar piemiņas pasākumiem un protestiem piemin studenta nāvi

Jauns.lv / LETA

Honkongā piektdien notiek piemiņas pasākumi un protesti saistībā ar studenta nāvi, kurš nokritis no daudzstāvu automašīnu stāvvietas netālu no vietas, kur policija raidīja asaru gāzi pret valdību vērstas demonstrācijas izklīdināšanai.

Protestētāji un policisti regulāri tiek ievainoti sadursmēs masu protestos, kas Honkongā turpinās kopš jūnija, bet līdz šim neviens nāves gadījums netika tieši saistīts ar sadursmēm, lai gan divos gadījumos policisti uz demonstrantiem šāva ar lodēm.

22 gadus vecais students Čovs Cloks pirmdien guva smagas traumas, kad nokrita no automašīnu stāvvietas trešā uz otro stāvu. Piektdien viņam apstājās sirds, un jaunietis nomira. Pirms viņa kritiena netālu no notikuma vietas bija izcēlušās sadursmes un policija uz demonstrantiem bija raidījusi asaru gāzi.

Piemiņas pasākumi piektdien notiek daudzviet Honkongā, tostarp autostāvvietā, kur notika traģiskais incidents. Biroju darbinieki pusdienu pārtraukumā ievēroja klusuma brīdi, uz laiku bloķējot satiksmi Honkongas centrā.

Honkongas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē (HKUT), kur Čovs bija otrā kursa datorzinātņu students, viņa studiju biedri ievēroja klusuma brīdi, pirms devās gājienā uz universitātes prezidenta Vei Šija rezidenci, lai pieprasītu viņam nosodīt policijas vardarbību pret protestējošajiem studentiem.

Daži HKUT izdemolēja universitātes kompleksā esošo kafejnīcu "Starbucks". Pēdējā laikā "Starbucks" Honkongā tiek bieži demolēti, jo reģionālās franšīzes pārvaldnieka meita septembrī pauda atbalstu Pekinai.

Domājams, ka Čova nāve izraisīs jaunus protestus, jo daudzi studenti ir pārliecināti, ka viņš nokrita, bēgot no policijas.

Policija informēja, ka students tika atrasts apmēram 120 metrus no vietas, kur pirmdien ar asaru gāzi tika izklīdināti demonstranti.

Autostāvvietas īpašnieks ir publiskojis novērošanas kameru videoierakstus, kuros redzams Čova kritiens un policijas ierašanās pēc tam, tomēr video nav skaidri redzams, kā notika negadījums.

Sākotnējais protestu cēlonis bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām. Tāpat demonstranti pieprasa neatkarīgu izmeklēšanu par policijas vardarbību pret protestētājiem.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.