foto: Mirrorpix / Vida Press
Jo labāka izglītība, jo mazāka nostalģija pēc komunisma
Tā sākās komunisma sabrukums – Samta revolūcija Prāgā, 1989. gada 30. novembris.
Pasaulē
2019. gada 3. novembris, 05:44

Jo labāka izglītība, jo mazāka nostalģija pēc komunisma

Kas Jauns Avīze

Čehija novembrī atzīmēs Samta revolūcijas 30. gadskārtu. Jauna aptauja liecina, ka 53% čehu, kas vecāki par 40 gadiem, uzskata, ka viņu dzīve kļuvusi labāka, bet 38% šķiet, ka labāk bija komunistiskā režīma laikā.

Vairāk pēc komunistu varas skumst tie, kuri ieguvuši tikai pamatizglītību vai arodapmācību – 52%, liecina aptauja, ko pēc nevalstiskās organizācijas "Post Bellum" pasūtījuma veikusi kompānija "NMS Market Research".

"Post Bellum" direktors Mikulāšs Kroupa Čehijas Radio paudis, ka rezultāti viņu nav pārsteiguši: “Es domāju, ka tas kalpo mums par brīdinājumu, bet arī parāda, ka sabiedrība kopš 1989. gada ir piedzīvojusi katarsi, kurā daudzi mūsu pilsoņi ir zaudējuši savu ticību solījumiem, kas tika doti neilgi pēc revolūcijas, apgalvojumiem, ka mums drīz būs tādas pašas algas kā Rietumvācijā vai neatkarīga tiesu sistēma un mediji.”

Aptaujātie, kuri skumst pēc aizgājušajiem laikiem, bieži norādījuši, ka komunistiskā režīma laikā nodarbinātība bijusi vispārēji pieejama un bijušas lielākas sociālās garantijas.
Tomēr lielākā daļa to, kas ir vecāki par 40 gadiem, uzskata, ka ekonomiskā situācija valstī ir labāka nekā pirms 1989. gada, un 53% atzīst, ka viņu pašu dzīves kvalitāte ir uzlabojusies.

Šajā vecuma grupā pozitīvāks skatījums uz dzīvi ir universitāšu absolventiem. Šajā grupā trīs no četriem aptaujātajiem norāda, ka viņu dzīve kopš 1989. gada ir uzlabojusies. Vārda un ceļošanas brīvība norādītas kā svarīgākie revolūcijas ieguvumi.
1989. gada 17. novembrī Prāgā, Vāclava laukumā, ar studentu demonstrācijām aizsākās komunistiskā režīma krišana toreizējā Čehoslovākijā un visā Austrumeiropā.

Tēmas