foto: AFP/Scanpix
Vācijas ministrs mudina uzņemt džihādistus, kuri karojuši "Islāma valsts" rindās
Afganistānā sagūstītie "Islāma valsts" kaujinieki.
Pasaulē
2019. gada 16. oktobris, 13:24

Vācijas ministrs mudina uzņemt džihādistus, kuri karojuši "Islāma valsts" rindās

Jauns.lv / LETA

Vācijas pilsoņiem, kas Tuvajos Austrumos atbalstījuši teroristu grupējumu "Islāma valsts", būtu jāļauj atgriezties Vācijā, lai dzimtenē stātos tiesas priekšā, trešdien paziņoja Lejassaksijas federālās zemes iekšlietu ministrs Boriss Pistoriuss.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Es uzskatu, ka Vācijas likuma varas reputācija prasa, lai mēs noziedzniekus tiesājam pienācīgā tiesas procesā šeit Vācijā," tīmekļa izdevumam "Spiegel Online" sacīja sociāldemokrātu ministrs.

Kaut arī neviens nevēlas uzņemt atpakaļ "Islāma valsts" atbalstītājus, to darīt attiecībā uz Vācijas pilsoņiem ir juridisks pienākums.

"Galu galā mēs pieprasām citām valstīm, lai tās uzņem savus pilsoņus, kurus mēs deportējam," sacīja Pistoriuss.

Federālajām un reģionālajām varasiestādēm tam ir jāsagatavojas, jo iedzīvotāju drošība ir augstākā prioritāte, viņš uzsvēra.

Neraugoties uz ASV prasībām, Eiropas valstis līdz šim atteikušās uzņemt "Islāma valsts" karotājus.

Izsakoties par situāciju ap Sīrijā un Irākā aizturētajiem "Islāma valsts" karotājiem no ārzemēm, septembrī ASV prezidents Donalds Tramps brīdināja, ka viņam kādā brīdī var nākties teikt: "Jūs vai nu pieņemat viņus atpakaļ vai arī mēs viņus palaidīsim brīvībā pie jūsu robežas."

Trampa lēmums šajā mēnesī atsaukt ASV karaspēku no Sīrijas ziemeļiem un tam sekojušais Turcijas iebrukums Sīrijā, raisījis bažas, ka džihādisti, kas atrodas cietumos kurdu kontrolētajās teritorijās, var izbēgt.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudēja visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās