Pasaulē
2019. gada 14. oktobris, 20:39

Protestētāju tūkstoši paralizē Barselonu: bloķēta lidosta un ceļi, atlidojušie pasažieri netiek ielaisti pilsētā

Jauns.lv

Simtiem studentu un valsts ierēdņu pirmdien izgājuši Barselonas ielās, lai protestētu pret Spānijas Augstākās tiesas spriedumu 12 katalāņu separātistu līderu prāvā.

Tūkstošiem protestētāju bloķē Barselonas lidostu, autoceļus un vilcienu satiksmi

gallery icon
60

Burtiski dažu minūšu laikā protestētāju pūļi ieņēma Katalonijas galvaspilsētas ielas, vicinot karogus un pilnībā bloķējot satiksmi pilsētā. Protesti sākušies arī citās Katalonijas pilsētās. Tikmēr pasaules mediji ziņo, ka tūkstošiem protestantu ieradušies Barselonas lidostā, lai bloķētu tās darbību. Protestu rezultātā bloķēti arī autoceļi un apstādināta vilcienu kustība. 

Kā portālam Jauns.lv ziņo aculiecinieks, kurš reisā no Rīgas  nosēdies Barselonas lidostā, ielidojušie pasažieri esot drošībā, taču no lidostas teritorijas netiek izlaisti.

"Ielidojušie pasažieri sēž un gaida. Nevienam nerekomendē doties uz pilsētu, jo caur vienu termināli var tikt ārā, bet stingri rekomendē turp nedoties. Lidostas darbinieki saka, ka viņi cer, ka rīt varēs tikt uz pilsētu. Pie veikaliem lidostā ir lielas rindas, lai iegādātos ēdienu un dzērienus. No lidostas nav nekādu oficiālu paziņojumu, ir tikai tik info, cik pieejams internetā un ko var iegūt no darbiniekiem," Jauns.lv pauž aculiecinieks no Latvijas. 

Visiem Latvijas ceļotājiem, kuri pašlaik atrodas Spānijā, Barselonā, un nonākuši ārkārtas situācijā, iesakām sazināties ar Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta dežurantu pa tālruni +371 26337711, kā arī rakstot uz e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv. (To iespējams darīt visu diennakti). Tāpat saņemt padomu par palīdzību konkrētā ārkārtas situācijā iespējams, zvanot pa tālruni Ārlietu ministrijas Konsulārajam departamentam  darba laikā - +371 67 015 905.

Protestētāji pieprasījuši gūstekņu atbrīvošanu. “Es jūtu niknumu un bezspēcības sajūtu,” pauda 19 gadus vecā studente Džoana, kas izgājusi ielās, lai protestētu par tiesas lēmumu sodīt 12 katalāņu līderus par neatkarības referenduma sarīkošanu 2017. gadā. 

Tiesa šodien, 14.oktobrī, piesprieda 13 gadu cietumsodu bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, atzīstot viņu par vainīgu musināšanā uz dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanā.

Vēl trīs katalāņu separātistu līderiem, kas stājās tiesas priekšā saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu 2017.gadā, piespriesti 12 gadu ilgi cietumsodi, bet pieciem citiem apsūdzētajiem - nedaudz īsāki cietumsodi.

Tikai trim no 12 apsūdzētajiem izdevies paglābties no cietumsoda. Viņiem piespriesti naudassodi.

"Šodien viņi ir pārkāpuši visas viņu tiesības. Šausmīgi, ka Eiropa nerīkojas," sacīja viens no protestētājiem Barselonā. "Es nevēlos būt eiropietis. Es nevēlos būt spānis," viņš piebilda.