foto: scanpix
Igaunijā ātruma pārkāpējiem liks stundu stāvēt ceļmalā
Igaunijā par ātruma pārsniegšanu policists jums var likt nemaksāt naudassodu, bet gan savu pārkāpumi mierīgi pārdomāt, stundu bezmērķīgi stāvot ceļmalā.
Pasaulē
2019. gada 27. septembris, 06:12

Igaunijā ātruma pārkāpējiem liks stundu stāvēt ceļmalā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Runas par to, ka mūsu ziemeļu kaimiņi ir visnotaļ lēnīgi, nav bez pamata. Kopš ceturtdienas, 26. septembra, igauņu ceļu policisti ātruma pārkāpējiem piedāvās izvēli – vai nu samaksāt sodu, vai arī savu steigšanos apmēram stundu pārdomāt ceļmalā. Tātad pārāk liela steiga, ja jums žēl šķirties no naudas, Igaunijā nav vērta.

Tagad Igaunijā ātruma pārkāpēji varēs izvairīties no naudas soda, bet tādā gadījumā būs jāupurē dārgais laiks. Šoferīšiem, kurus policisti apturēs par ātruma pārsniegšanu, policisti piedāvās savu rīcību pārdomāt “nomierinošajā stāvēšanā”, kas policistu uzraudzībā ilgs 45-60 minūtes, raksta Tallinas laikraksts “Postimees”. Pagaidām tas būs tikai eksperimentāls pāraudzināšanas līdzeklis, un vai tas turpināsies arī tālāk vēl nav zināms.

Šādā veidā policija vēlas mainīt situāciju tajos ceļu posmos, kur ātruma pārsniegšana kļuvusi teju par normu. Ar šādu rīcību likumsargi pārkāpējiem vēlas pierādīt to, ka ātrumu pārsniegšanai nav nekādas jēgas – tā nevis palīdz visu paveikt ātrāk, bet gan tieši otrādi – visus darbus iekavē.

Igaunijas Policijas un robežapsardzes departamenta inovāciju padomnieks Elari Kazemets par jauno kārību saka: “Ātruma pārsniegšana ir noteicošais faktors, kas veicina negadījumu nopietnību un pat tajos iesaistīto nāvi. Autovadītāji neapzinās, cik nopietnas problēmas var radīt ātruma pārsniegšana un kādi riski ir tam, ja ātrumu pārsniedz par 10 km stundā”. Tāpat Kazemets, kurš pirms tam vadīja Igaunijas Ceļu policiju, teic, ka pašreizējie naudas sodi nemudina vadītājus mainīt paradumus – neskatoties uz naudas sodiem, pēdējos gados avāriju skaits nesamazinās, kaut arī Igaunija pēc statistikas ir viena no vadošajām valstīm Eiropas Savienībā, kur, salīdzinot ar automašīnu skaitu, izraksta visvairāk soda kvītis par ātruma pārsniegšanu.

“Mēs aizdomājāmies, kā cilvēku uzvedību uz ceļa varētu mainīt ar citām metodēm. Pusgadu darba grupa sprieda, kāda šī metode varētu būt, un nonācām pie nomierinošās piespiedu apstāšanās. Daudzi šobrīd naudas sodu vairs neuzskata kā sodu, bet gan kā vienkārši kārtējo komunālo rēķinu,” turpināja Kazemets. Ja naudu var atkal nopelnīt, tad pazaudētu laiku gan ne...

Ja ātrums tiks pārsniegts līdz 20 km stundā, tad piespiedu stāvēšana būs 45 minūtes, bet ja vairāk – ap stundu. Uz šādu „alternatīvo sodu” gan nevarēs cerēt tie, kuri jau iepriekš būs sodīti par ātruma pārsniegšanu.

Kaut arī sods par ātruma pārsniegšanu Igaunijā ir trīs reizes lielāks nekā Latvijā (vieglajam auto par ātruma pārsniegšanu 20 km stundā draud sods 40 eiro, bet Igaunijā 120 eiro apmērā), igauņus tas no pārāk lielas traukšanās pa šosejām neattur. Jāatgādina, ka pērnā gada nogalē Igaunijas ceļu policija ieviesa vēl vienu inovāciju – tā ātruma pārsniedzējiem piedāvāja kļūt par orgānu donoriem.

Orgānu donora kartīte par ātruma pārkāpšanu - Igaunijas Ceļu policija rīko akciju par drošu satiksmi

gallery icon
6