foto: EPA/Scanpix
Grieķijā notiek pirmais streiks kopš konservatīvo nākšanas pie varas
Cilvēki Atēnās piedalās 24 stundu streikā.
Pasaulē
2019. gada 24. septembris, 16:41

Grieķijā notiek pirmais streiks kopš konservatīvo nākšanas pie varas

Jauns.lv / LETA

Grieķijas arodbiedrības, ieskaitot prāmju un autobusu satiksmes darbinieku organizācijas, rīko streiku, un tas ir pirmais, kopš jūlijā pie varas nācis konservatīvais premjerministrs Kirjaks Micotakis.

Prāmji, ko ikdienā izmanto tūkstošiem grieķu un tūristu, lai pārvietots starp Grieķijas salām un valsts kontinentālo daļu, palikuši pietauvoti, bet pilsētās sabiedriskais transports kursē stipri ierobežotā apjomā.

Valsts skolas un sabiedrisko pakalpojumu iestādes slēgtas.

Rīkojot streiku, arodbiedrības pamatā protestē pret valdības plāniem paātrināt privatizāciju un reformēt darba likumus, kā arī pārskatīt tiesības uz streikiem.

Micotakis premjera amatā stājās 7.jūlijā un ir paziņojis par ambicioziem plāniem pabeigt reformas, kas Grieķijai bija jāīsteno, lai saņemtu finansējumu tautsaimniecības glābšanai un izkļūtu no smagās ekonomikas krīzes.

Reformu ietvaros paredzēts ierobežot tiesības uz streikiem. Grieķijā ik gadu tiek rīkoti simtiem streiku, kas skar visus tautsaimniecības sektorus, ieskaitot būtiski svarīgo tūrisma nozari.

Lai streiks būtu likumīgs, turpmāk par to būs jānobalso arodbiedrības biedru vairākumam, paredzēts valdības gatavotajā likumprojektā.

Tēmas