foto: AFP/Scanpix
"Google", "Mozilla" un "Apple" bloķē Kazahstānas valdības spiegošanu pār lietotājiem
ASV tehnoloģiju uzņēmumi "Google", "Mozilla" un "Apple" bloķējuši Kazahstānas valdības šifrēšanas sertifikātu.
Pasaulē
2019. gada 23. augusts, 12:05

"Google", "Mozilla" un "Apple" bloķē Kazahstānas valdības spiegošanu pār lietotājiem

Jauns.lv / LETA

ASV tehnoloģiju uzņēmumi "Google", "Mozilla" un "Apple" bloķējuši Kazahstānas valdības šifrēšanas sertifikātu, kuru šīs valsts iedzīvotājiem bija jāinstalē uzņēmumu pārlūkprogrammās un kas ļauj valdībai uzraudzīt valsts iedzīvotāju darbības internetā.

"Google Chrome", "Mozilla Firefox" un "Apple Safari" interneta pārlūkprogrammās šis sertifikāts automātiski tiks bloķēts.

Kazahstānas valdība, kā tiek ziņots, apgalvojusi, ka programmatūra ir nepieciešama drošības apsvērumu dēļ, tomēr "Google" un "Mozilla" norādīja, ka pēc instalācijas sertifikāts ļauj valdības institūcijām atkodēt un lasīt visu, ko interneta lietotājs raksta vai publicē, tostarp kontu informāciju un paroles.  

Arī Mičiganas Universitātes pētnieki atklāja, ka pārlūkprogrammas sertifikāta instalācija ļauj valdībai novērot saites, kuras apmeklē iedzīvotāji, un sekot līdzi visam, ko raksta vai publisko interneta lietotāji.

Pētnieki secinājuši, ka viltus sertifikāts tika vērsts pret 37 vietnēm, tostarp "Google" piederošās ziņapmaiņas vietnēm, "Google Docs", "Instagram", "Gmail", "Twitter", "Facebook" un vairākiem Krievijas sociālo mediju pakalpojumiem, ieskaitot "VKontakte" un "Mail.ru".

"Google Chrome" ar 70% tirgus ir populārākā interneta pārlūkprogramma Kazahstāna, liecina kompānijas "StatCounter" dati.  

"Mēs nepacietīsim nekādus jebkādas organizācijas - valdības vai citas - mēģinājumus iejaukties "Chrome" lietotāju datos. Mēs esam veikuši aizsardzību pret šo īpašo problēmu, un vienmēr rīkosimies, lai aizsargātu savus lietotājus visā pasaulē," paziņoja "Google Chrome" vecākā direktore inženierijas jautājumos Parisa Tabrisa.

"Apple" apstiprināja, ka arī bloķēs šo sertifikātu.