foto: AFP/Scanpix
Kolorādo eksgubernators Hikenlūpers izstājas no cīņas par demokrātu Baltā nama nomināciju
Kolorādo štata bijušais gubernators Džons Hikenlūpers.
Pasaulē
2019. gada 15. augusts, 11:33

Kolorādo eksgubernators Hikenlūpers izstājas no cīņas par demokrātu Baltā nama nomināciju

Jauns.lv / LETA

Kolorādo štata bijušais gubernators Džons Hikenlūpers ceturtdien grasās paziņot, ka izstājas no cīņas par Demokrātu partijas nomināciju ASV prezidenta amatam un nopietni apsver domu startēt Senāta vēlēšanās pret republikāni Koriju Gārdneru, pavēstīja avoti, kas ir pazīstami ar situāciju.

Hikenlūperam ir visas izredzes kļūt par populārāko demokrātu politiķi, kam nākamgad būs jāstājas pretī Gārdneram, kura pozīcijas šajā štatā, kur ASV prezidents Donalds Tramps ir ārkārtīgi nepopulārs, ir nedrošas.

Hikenlūpers Kolorādo gubernatora amatu ieņēmis divus amata termiņus un bijis arī Denveras mērs.

Senāta demokrātu līderis Ņujorkas senators Čaks Šūmers ir apņēmības pilns panākt, ka demokrāti 2020.gada novembra vēlēšanās atgūst vismaz trīs Senāta vietas, atkal nodrošinot kontroli Senātā.

Hikenlūpers bija viens no demokrātu politiķiem, kam līdzšinējā kampaņas gaitā nebija izdevies iegūt lielu atsaucību, un viņš kā lielu veiksmi svinēja 2% robežu sasniegšanu sabiedriskās domas aptaujās.

Demokrātu nacionālā komiteja noteikusi, ka kandidātiem jābūt vismaz 130 000 individuālo ziedotāju, lai viņi varētu piedalīties debatēs nākamajā mēnesī. Tā kā Hikenlūpers un vēl vairāki citi kandidāti šim kritērijam nespēj kvalificēties, bijušais Kolorādo gubernators nolēmis pievērsties Senāta vēlēšanām.

Aptaujas liecina, ka populārākie pretendenti izvirzīšanai par prezidenta amata kandidātu ir bijušais viceprezidents Džo Baidens, Masačūsetsas senatore Elizabete Vorena un kreiso ideju redzamākais aizstāvis Vermontas senators Bērnijs Sanderss.