foto: ddp images/EPA-EFE / Vida Press
Deviņgadīga meitene iesūdzējusi tiesā Berlīnes senāko zēnu kori par dzimumu diskrimināciju
2019. gada 9. augusts, 23:24

Deviņgadīga meitene iesūdzējusi tiesā Berlīnes senāko zēnu kori par dzimumu diskrimināciju

Jauns.lv

Nākamajā nedēļā Vācijā notiks tiesas prāva, kurā tiks skatīta kādas 9 gadus vecas meitenes sūdzība par dzimumu diskrimināciju Berlīnes Doma kora dziedātāju atlasē, ziņo "The Guardian".

Meitenes māte, kura iesniedz sūdzību meitas vārdā, apgalvo, ka pieejamais meiteņu koris nespēj nodrošināt tādu apmācības kvalitāti, kā izslavētais Berlīnes Doma koris.

Meitene korī nav uzņemta šī gada aprīlī, un māte uzstāj, ka ir pārkāptas meitas tiesības valstī saņemt vienlīdzīgas iespējas. Korī pašreiz tiek apmācīti 250 skolas vecuma puiši un 75 jauni vīrieši 11 dažādās koru grupās. Līdz šim korī nekad nav tikusi uzņemta daiļā dzimuma pārstāve.

Kora, kas pašreiz ir daļa no Berlīnes Mākslas universitātes, direktori stāsta, ka meitene atraidīta "galvenokārt ne dzimuma dēļ", bet gan tāpēc, ka nav parādījusi pietiekoši lielu talantu un motivāciju pievienoties korim.

Meitenes un viņas mātes advokāte Suzanna Brekleina gan apšauba direktoru sacīto, uzsverot, ka jaunā meitene ir ārkārtīgi talantīga - viņa virzīta uzņemšanai elitārajā Juliusa Šterna Institūtā, kurā mācās tikai īpaši mūzikā apdāvināti bērni un jaunieši. Meitenes atraidīšana, viņasprāt, bijusi ļoti dīvaina un, visticamāk, balstīta tikai uz aizspriedumiem pret dzimumu.

Kora direktori paziņojumā tiesai sacīja, ka zēnu un meiteņu kori anatomisku iemeslu dēļ izklausās atšķirīgi, un ka lielais meiteņu atraidījumu skaits pamatojams ar māksliniecisko brīvību.

Savukārt advokāte noraida direktoru izvirzīto faktu par atšķirībām mazu zēnu un meiteņu balsu skanējumā - 2002.gadā britu akadēmiķa Deivida Hovarda veiktajā pētījumā secināts, ka lielākā daļa klausītāju nespēj noteikt atšķirību starp zēnu un meiteņu dziedājumu, kad tiek izpildīta viena un tā pati dziesma. 

Berlīnes Doma kori 1465.gadā dibināja Brandenburgas vēlētājs Frederiks II. Koris ir Vācijas galvaspilsētā vecākā muzikālā institūcija. Pasaules slavu koris ieguva 19.gadsimtā, kad par tā vadītāju kļuva slavenais komponists Fēlikss Mendelsons.