foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
"Jutu, kā lāča zobi rīvējas pret maniem kauliem" -  filmu cienīgs stāsts par izglābšanos no grizlilāča Britu Kolumbijā
Pasaulē
2019. gada 9. augusts, 11:02

"Jutu, kā lāča zobi rīvējas pret maniem kauliem" - filmu cienīgs stāsts par izglābšanos no grizlilāča Britu Kolumbijā

Jauns.lv

Kanādietis Kolins Daulers šodien varētu būt arī miris, ja vien liktenīgajā dienā viņam kabatā nebūtu bijis neliels kabatas nazis un salīdzinoši netālu neatrastos pieci mežstrādnieki, kas izglāba viņa dzīvību, vēsta raidorganizācija BBC.

Kolins Daulers bija devies izbraucienā ar kalnu velosipēdu pa ceļu nomaļā Britu Kolumbijas teritorijā, kas atrodas apmēram 300 kilometrus uz ziemeļiem no Vankūveras. Daulers izbrauciena laikā pētīja potenciālos pārgājienu maršrutus vienā no kalniem, kur viņš un brālis bija iecerējuši uzkāpt.

Pēc nakts pavadīšanas mežā Daulers devās atpakaļ uz mājām, taču pēkšņi ceļā pamanīja grizlilāci. Tobrīd viņš vēl nezināja, ka cīņa ar dzīvnieku notiks par dzīvību vai nāvi.

Daulers cerēja, ka, tāpat kā vairums lāču, arī šis grizlilācis vēlēsies izvairīties no saskarsmes ar cilvēku un dosies atpakaļ mežā. "Satikšanās" brīdī viņš atradās apmēram 30 metru attālumā no dzīvnieka.

Daulers sāka apsvērt, ko darīt - braukt prom, mēģināt braukt garām lācim vai palikt mierā, taču dzīvnieks turpināja viņam tuvoties. Vīriets noņēma mugursomu, paķēra vienu no savām pārgājiena nūjām un nokāpa no velosipēda, lai turētu to starp sevi un lāci.

Dzīvnieks turpināja nākt uz priekšu - paralēli velosipēdam. Lācis pagāja garām Dauleram un viņa ritenim, taču nostājās aiz vīrieša. Turēdams divriteni starp viņu un lāci, viņš dzīvnieku pabakstīja ar pārgājiena nūju.

Daulers atceras, kā lācim tobrīd teica: “Es zinu, ka šī ir tava teritorija, es tikai eju tai cauri - mums tas nav jādara.”

Grizlilācis turpināja tuvoties vīrietim, bet Daulers centās aizkavēt dzīvnieku, uzgrūžot viņam virsū velosipēdu. Tieši pēc tam viņam iekoda dziļi vēderā zem ribām.

“Tas bija tik ļoti sāpīgi un dīvaini, ka es jutu karstas asinis,” stāsta Daulers, atceroties, ka lācis, turot viņu zobos, kaut kur nesis.

Dzīvnieks nometa vīrieti netālu no kāda grāvja un sāka kost viņam kāju stilbos. Vīrietis atceras, ka tobrīd skatījās lācim dziļi acīs un uz īsu brīdi pat izlikās par mirušu. Tikai pēc tam viņš pasniedzās pēc kabatas naža labajā bikšu kabatā. Daulers atceras, ka aizsniegties pēc tā bijis ļoti sāpīgi, jo tajā pašā laikā viņš dzirdējis, kā dzīvnieka zobi rīvējas pret viņa kauliem. Viņam izdevās iedurt lācim tieši kaklā. Daulers stāsta, ka sāka plūst ļoti daudz asinis, taču dzīvnieks palaidis viņu vaļā un devies prom.

Daulers izmantoja kabatas nazi, lai nogrieztu piedurkni, ko izmantoja kā žņaugu ap ievainoto kāju. Viņš zināja, ka notikuma vieta ir jāpamet nekavējoties, tāpēc paņēma savu divriteni un nobrauca septiņus kilometrus līdz mežstrādnieku nometnei, kur sabruka.

Daulers uzskata, ka tā ir tīrākā veiksme. Nometnē tobrīd bija pieci vīri, un visi spēja sniegt pirmo palīdzību. Viņi izsauca arī ātro palīdzību, un neatliekamās palīdzības darbinieki viņam, veica dzīvību glābjošu asins pārliešanu. Viņš tika nogādāts Vankūveras slimnīcā, kur tagad lēnām un sāpīgi atgūstas pēc 29. jūlija uzbrukuma.

Provinces dabas aizsardzības darbinieki konkrēto lāci pēc notikušā atrada mežā un dzīvnieku iemidzināja. Viņi apgalvo, ka ir pārliecināti, ka tas bija tas pats lācis, kas uzbruka Dauleram, jo dzīvniekam kaklā bijis ietriekts nazis.

Britu Kolumbija ir lāču valsts - tajā dzīvo no 120 līdz 150 tūkstošiem melno lāču un aptuveni 15 tūkstoši grizlilāču. Province gada laikā saņem no 14 līdz 25 tūkstošiem zvanu par pamanītiem lāču vai saskarsmi ar tiem.