foto: Zumapress/Scanpix
Lietusgāzes rohindžu bēgļu nometnēs Bangladešā atstājušas bez pajumtes tūkstošiem cilvēku
Pasaulē
2019. gada 14. jūlijs, 19:13

Lietusgāzes rohindžu bēgļu nometnēs Bangladešā atstājušas bez pajumtes tūkstošiem cilvēku

Jauns.lv / LETA

Spēcīgu musonu lietusgāžu dēļ Bangladešā izveidotajās rohindžu bēgļu nometnēs palikuši bez pajumtes tūkstošiem cilvēku, svētdien paziņojušas amatpersonas.

Koksbāzāras rajonā, kur pārpildītās nometnēs mitinās gandrīz miljons Mjanmas musulmaņu minoritātes bēgļu, kas 2017.gadā pameta valsti, bēgot no vardarbības, kopš 2.jūlija nokrišņu daudzums pārsniedzis 58 centimetrus, norāda Bangladešas Meteoroloģijas dienests.

Kā pastāstījusi Starptautiskās migrācijas organizācijas pārstāve, lietavas izraisījušas dubļu lavīnas, kas nopostījušas gandrīz 5000 no bambusa un brezenta saslietu pagaidu mājokļu, jo nometnes atrodas lielākoties kalnu nogāzēs.

Kopš aprīļa šīs nometnes Mjanmas robežas tuvumā skāruši vairāk nekā 200 zemes nogruvumi, kas prasījuši vismaz desmit cilvēku dzīvības. Pagājušajā nedēļā vien tur gājuši bojā divi rohindžu bērni un zaudējuši pajumti aptuveni 6000 bēgļi.

Kā stāsta nometņu iemītnieki, lietusgāžu un brāzmainā vēja dēļ dzīve nometnēs kļuvusi grūti panesama un uz pārtikas dalīšanas punktiem nākas brist pa dziļiem dubļiem.

Pasaules pārtikas programmas pārstāve Džemma Snoudona pastāstījusi, ka palīdzību rohindžu bēgļiem šovasar nācies krietni palielināt - lietusgāžu dēļ to lūguši jau 11 400 cilvēki, kamēr pērn visa jūlija laikā - tikai aptuveni 7000.

ANO bēgļu dienests pērn pārcēla 30 000 rohindžu bēgļus projām no vietām, kas pakļautas īpaši lielam plūdu vai zemes nogruvumu riskam.

Amatpersonas atzīst, ka zemes nogruvumu iespējamību šai reģionā palielina mežu izciršana, lai atbrīvotu vietu bēgļu nometnēm. Viena no tām šobrīd tiek uzskatīta par pasaulē lielāko bēgļu centru.

Bangladeša vēlētos pārvietot 100 000 bēgļus uz salu Bengālijas līcī, bet pret to iebilst gan paši bēgļi, gan starptautiskās cilvēktiesību organizācijas. Dakas varasiestādes gan uzsver, ka pārcelšanās var notikt tikai brīvprātīgā kārtā.