foto: AP/Scanpix
Turcijā par 2016.gada puču 151 cilvēkam piespriests mūža ieslodzījums
Turcijas policisti.
Pasaulē
2019. gada 20. jūnijs, 22:13

Turcijā par 2016.gada puču 151 cilvēkam piespriests mūža ieslodzījums

Jauns.lv / LETA

Tiesa Turcijā ceturtdien 151 cilvēkam, tostarp bijušajām augsta ranga militārpersonām piespriedusi mūža ieslodzījumus vienā no plašākajām prāvām saistībā ar 2016.gada valsts apvērsuma mēģinājumu, vēsta valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

128 notiesātajiem, atzīstot tos par vainīgiem 139 cilvēku bojāejā, konstitūcijas pārkāpšanā un prezidenta slepkavības mēģinājumā, katram piespriests no viena līdz 141 mūža ieslodzījumam, kas būs jāizcieš pastiprinātas stingrības režīmā, vēsta privātā ziņu aģentūra DHA.

Šiem notiesātajiem mūža ieslodzījums būs jāizcieš skarbākos apstākļos nekā 23 citiem, kuriem piespriests parasts mūža ieslodzījums.

foto: AP/Scanpix
Turcijas policisti.

Vēl 27 cilvēkiem piespriesti līdz 20 gadiem ilgi cietumsodi.

Prāva Ankaras Sinkanas cietumā notiek kopumā pret 224 apsūdzētajiem. Tā sākās 2017.gadā. No apsūdzētajiem 176 ir apcietināti, 35 tiek tiesāti aizmuguriski, bet 13 bēguļo, vēsta "Anadolu". 13 brīvībā esošo apsūdzēto tiesāšana turpināsies atsevišķi.

Ar mūža ieslodzījumu notiesāto vidū ir bijušais Turcijas Gaisa spēku komandieris Akins Eztirks, kurš apsūdzēts par "Miera mājās padomes" vadīšanu. Šī grupa tiek vainota par karavīru koordinēšanu puča laikā. Viņš ir otrs galvenais aizdomās turētais aiz trimdā ASV dzīvojošā islāma sludinātāja Fetullas Gilena.

Mūža ieslodzījums piespriests arī Mehmetam Disli, kura brālis kopš septembra ir Turcijas vēstnieks Nīderlandē, un pulkvežleitnantam Leventam Turkanam, kurš bija palīgs toreizējam ģenerālštāba priekšniekam ģenerālim Hulusi Akaram, kurš pērnā gada jūlijā tika iecelts aizsardzības ministra amatā.

33 apsūdzētie tika attaisnoti.

Pie tiesas nama bija pastiprināti drošības pasākumi, gaisā lidoja bezpilota lidaparāti.

Sabiedrībai tiesas sēdi nebija atļauts apmeklēt. Tiesas zālē netika ielaists arī ziņu aģentūras AFP žurnālists.

Pie tiesas nama bija sapulcējušies vairāki desmiti cilvēku, tostarp puča laikā bojāgājušo radinieki, kuri pauda neapmierinātību par to, ka netiek ielaisti tiesas zālē.

Kopš nāvessoda atcelšanas 2002.gadā lielākais sods Turcijā ir vairāki mūža ieslodzījumi, jo tiem nav iespējama pirmstermiņa atbrīvošana.

Prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana režīms 2016.gada 15.jūlija neveiksmīgā apvērsuma mēģinājumā vaino Gilenu, kurš šīs apsūdzības noraida.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Saskaņā ar Erdoana aprīlī sniegto informāciju 20 226 cilvēki ir notiesāti par saistību ar puču, bet vairāk nekā 31 tūkstotis cilvēku atlaisti no darba policijā, 15 tūkstoši atvaļināti no armijas, bet 4000 zaudējuši amatus tiesu sistēmā.

2016.gada 15.jūlija apvērsuma mēģinājumā Turcijā gāja bojā 248 cilvēki, bet vairāk nekā 2000 tika ievainoti. Tika nogalināti arī 24 cilvēki, kas piedalījās apvērsuma mēģinājumā, liecina prezidenta biroja publiskotā informācija.

Turcijas tieslietu ministrs Abdulhamits Gils atzinīgi novērtēja tiesas spriedumus un slavēja Turcijas parauga tiesu sistēmu. Ministrs žurnālistiem sacīja, ka taisnība ir panākta.

"Anadolu" ziņo, ka mūža ieslodzījums stingra režīma apstākļos piespriests arī pulkvedim Ali Jazici, kurš savulaik bija Erdoana militārais padomnieks.

Jazici 2017.gadā jau tika piespriests 18 gadu cietumsods par ieceri apvērsuma mēģinājuma laikā nogalināt prezidentu viesnīcā "Aegean".

Bijušajam brigādes ģenerālim Gokhanam Sahinam Sonmezatesam piespriesti 137 mūža ieslodzījumi stingrā režīma apstākļos un 540 gadu cietumsods. Viņš tiek uzskatīts par galveno Erdoana slepkavības plānotāju.