foto: Ieva Čīka/LETA
Grībauskaite: "Neapsveru iespējas kandidēt uz amatiem ES"
"Es neplānoju, ko darīšu pēc [prezidenta amata] pilnvaru beigām, pagaidām plānoju pabeigt pilnvaru termiņu un nodot visas lietas. Viss," paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.
Pasaulē
2019. gada 17. maijs, 15:36

Grībauskaite: "Neapsveru iespējas kandidēt uz amatiem ES"

Jauns.lv / LETA

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kuras termiņš amatā beigsies jūlijā, paziņojusi, ka pašlaik neizskata iespējas ieņemt kādu augstu amatu Eiropas Savienības (ES) institūcijās.

"Es neplānoju, ko darīšu pēc [prezidenta amata] pilnvaru beigām, pagaidām plānoju pabeigt pilnvaru termiņu un nodot visas lietas. Viss," Grībauskaite piektdien teica žurnālistiem Viļņā.

Starptautiskajos plašsaziņas līdzekļos jau labu laiku Grībauskaite tiek minēta kā iespējamā kandidāte uz ES Padomes priekšsēdētāja amatu, kurā pašlaik ir bijušais Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Portāls "EUObserver" šonedēļ vēstīja, ka Grībauskaite tiek minēta arī kā iespējamā kandidāte uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu.

Diplomāti par Grībauskaites priekšrocību uzskata pieredzi darbā ES institūcijās - no 2004. līdz 2009.gadam viņa bija ES finanšu programmu un budžeta komisāre. Turklāt kā arguments par labu viņai varētu būt rotācijas princips, lai vīrieti nomainītu sieviete, bet kandidātu no lielas valsts - mazas valsts pārstāvis.

Grībauskaites izredzes gan mazina viņas asā retorika pret Krieviju, kas var nepatikt valstīm, kuras vēlas labākas attiecības ar Maskavu. Turklāt viņas iespējas sarežģī arī tas, ka viņa nav saistīta ar politiskajiem spēkiem, bet Lietuva un Polija pieder vienam reģionam - Centrāleiropai.

Sarunas par ES institūciju vadības kandidātiem sāksies pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas notiks no 23. līdz 26.maijam.