foto: AFP/Scanpix
Vācija nepievienojas Francijas vadītajai iniciatīvai cīņai ar klimata izmaiņām
Vācijas kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2019. gada 9. maijs, 22:04

Vācija nepievienojas Francijas vadītajai iniciatīvai cīņai ar klimata izmaiņām

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele nolēmusi neparakstīt Francijas un septiņu citu valstu iniciatīvu cīņai ar klimata izmaiņām, kaut norādījusi, ka atbalsta vairākus šīs iniciatīvas punktus.

Merkele norādīja, ka Vācijas valdība nevar pievienoties iniciatīvai, jo Vācijas mērķi vides un klimata jomā līdz 2050.gadam atšķiras no pārējo valstu mērķiem.

Vācija cer līdz 2050.gadam samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisiju par 80% līdz 95%, salīdzinot ar 1995.gada līmeni. Francijas vadītā iniciatīva aicina līdz 2050.gadam pilnībā apturēt šādu emisiju.

Līdz šim iniciatīvai pievienojusies Beļģija, Luksemburga, Nīderlande, Dānija, Zviedrija, Portugāle un Spānija.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers savukārt sacīja, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, pirms izvirzīt ambiciozus ilgtermiņa mērķus, būtu vairāk jākoncentrējas uz īstermiņa klimata mērķiem.

Junkers pēc ES līderu neformālā samita Sibiu pavēstīja, ka ir rūpīgi iepazinies ar Francijas ierosināto iniciatīvu un piekrīt tai.

"Bet mums pirmais mērķis ir jāizpilda līdz 2030.gadam, tāpēc koncentrēsimies uz tūlītēju un steidzamu rīcību," norādīja EK prezidents.

"Nemēģināsim izbēgt no mūsu atbildības, nospraužot mērķi" tālāk nākotnē, viņš piebilda.