foto: REUTERS/SCANPIX
Timmermanss atbalsta ideju par balsstiesību piešķiršanu no 16 gadu vecuma
Eiropas Komisijas viceprezidents Franss Timmermanss pavēstījis, ka tiesības balsot būtu jāpiešķir no 16 gadu vecuma, jo jauni cilvēki zina, ko grib.
Pasaulē
2019. gada 7. maijs, 23:38

Timmermanss atbalsta ideju par balsstiesību piešķiršanu no 16 gadu vecuma

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Franss Timmermanss, kurš ir sociālistu vadošais kandidāts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, debatēs Vācijas televīzijā pavēstījis, ka tiesības balsot būtu jāpiešķir no 16 gadu vecuma, jo jauni cilvēki zina, ko grib.

Timmermanss piebilda, ka arī zviedru pusaudze, vides aktīviste Grēta Tūnberga zina, ko grib panākt.

Manfrēds Vēbers, kurš ir Eiropas Tautas partijas (EPP) kandidāts Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam un tiek uzskatīts par Timmermansa galveno konkurentu uz šo posteni, sacīja, ka vecums, no kura piešķirt tiesības balsot, ir jautājums, kas jālemj valstu valdībām, nevis Briselei, bet piebilda, ka par to būtu jādiskutē.

16 gadus vecā Grēta Tūnberga pagājušā gada augustā sāka vienatnē protestēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā, atsakoties apmeklēt stundas līdz pat 9.septembra vēlēšanām un aicinot valdību pildīt Parīzes klimata vienošanās prasības. Pēc vēlēšanām viņa turpināja savu streiku tikai pa piektdienām. Pamazām vien Grētai pievienojās skolasbiedri, skolotāji un citi līdzīgi domājošie, un pa šo laiku viņas paraugs pamudinājis uz klimata protestiem un solidaritātes gājieniem jauniešus arī daudzās citās valstīs.

Timmermanss debatēs televīzijā nodēvēja konservatīvos eiroparlamentāriešus par dinozauriem, kad runa ir par cīņu klimata izmaiņām.

Vēbers šos pārmetumus noraidīja, apgalvojot, ka EPP ir ļoti ambicioza šajā jautājumā, un pavēstīja, ka viņa prioritāte būtu citu kontinentu pārliecināšana pievienoties ES cīņā pret klimata izmaiņām.