Pasaulē
2019. gada 3. maijs, 23:07

Spānija brīdina Venecuēlas opozīciju nepārvērst tās vēstniecību par "politiskā aktīvisma centru"

Jauns.lv / LETA

Spānijas ārlietu ministrs Žozeps Borreljs piektdien brīdināja Venecuēlas opozīcijas politiķi Leopoldo Lopesu, kurš ir patvēries Spānijas vēstnieka rezidencē Karakasā, nepārvērst to par "politiskā aktīvisma centru".

"Spānija neļaus tās vēstniecību pārvērst par politiskā aktīvisma centru," vizītes laikā Libānā reportieriem pavēstīja Borreljs. "Mēs arī esam pārliecināti, ka šajos apstākļos Venecuēla cienīs diplomātisko imunitāti."

Ceturtdien Spānijas valdība paziņoja, ka tā neizdos Lopesu.

Spānijas valdība "nekādos apstākļos neparedz izdot Leopoldo Lopesu Venecuēlas varas iestādēm vai lūgt viņu atstāt vēstnieka rezidenci", paziņoja Spānijas Ārlietu ministrija.

foto: EPA/Scanpix
Venecuēlas opozīcijas politiķis Leopoldo Lopess ir patvēries Spānijas vēstnieka rezidencē Karakasā.

Lopess otrdien tika atbrīvots pēc divus gadus ilga mājas aresta un pievienojās opozīcijas līderim Huanam Gvaido demonstrācijā, kurā Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Gvaido aicināja bruņotos spēkus sākt sacelšanos pret Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro.

Vēlāk tajā pašā dienā Lopess ar savu sievu un meitu meklēja patvērumu Čīles vēstniecībā, bet pēc tam pārcēlās uz Spānijas vēstnieka rezidenci.

Lopess pirmoreiz tika aizturēts 2014.gadā un apsūdzēts kūdīšanā uz vardarbīgiem protestiem pret valdību. 2015.gadā viņam tika piespriests gandrīz 14 gadu cietumsods, kas 2017.gadā tika aizstāts ar mājas arestu.

Lopesa sieva Liliana Tintori trešdien tviterī apgalvoja, ka viņu māja tikusi izlaupīta viņu prombūtnes laikā.

Venecuēlas opozīcijas sadursmes ar Maduro režīmu

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kas pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, otrdien paziņojis, ka sākusies līdzšinējā prezidenta Nikolasa Maduro ...

gallery icon
86

Lopess ceturtdien savos paziņojumos Spānijas vēstnieka rezidencē sacīja, ka sacelšanās mēģinājums ir "daļa no procesa - tā ir plaisa, kas kļūs par lielāku plaisu, (..) kas beigās sagraus aizsprostu".

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro ceturtdien mudināja bruņotos spēkus stāties pretī "ikvienam apvērsuma sazvērniekam", ar šo aicinājumu nākot klajā pēc neveiksmīgā militārās sacelšanās mēģinājuma opozīcijas līdera Huana Gvaido atbalstam.

Gvaido otrdien, uz Karakasas automaģistrāles esot kopā ar vairākiem opozīcijas pusē pārgājušiem karavīriem, aicināja bruņotos spēkus sākt sacelšanos pret Maduro.

Tomēr armijas vadība apliecināja uzticību Maduro valdībai. 25 dumpinieku karavīri patvērās Brazīlijas vēstniecībā, bet opozīcijas politiķis Leopoldo Lopess, kas bija atbrīvots no mājas aresta, patvērās Spānijas vēstnieka rezidencē.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro un Gvaido, kas sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas aptuveni 50 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis. Krievija un Ķīna ir valstu vidū, kas turpina atbalstīt Maduro.

Otrdienas vakarā Maduro televīzijā teica uzrunu tautai, paziņojot, ka bruņotie spēki savās rindās uzvarējuši "nelielu grupu pučistu", kas atbalstījuši Gvaido. Maduro solīja, ka sacelšanās dalībnieki tiks krimināli sodīti.

Vēl pirms tam Gvaido paziņoja, ka sākusies Maduro gāšanas "pēdējā fāze", tomēr valdība uzsvēra, ka situācija tiek kontrolēta.