foto: REUTERS/SCANPIX
Eksperti lēš – Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana tās iepriekšējā spozmē aizņems desmitgades
Parīzes Dievmātes katedrāle pirms un pēc traģiskā ugunsgrēka.
Pasaulē
2019. gada 16. aprīlis, 15:47

Eksperti lēš – Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošana tās iepriekšējā spozmē aizņems desmitgades

Jauns.lv

Kamēr par traģiskajiem notikumiem Parīzē sēro visa pasaule, eksperti jau sākuši aptvert, cik laika būs nepieciešams, lai atjaunotu Parīzes Dievmātes katedrāli tās iepriekšējā spozmē.

Ēriks Fišers – 100 gadus vecās Strasbūras katedrāles atjaunošanas fonda vadītājs lēš – Parīzes Dievmātes katedrāles pilnīga atjaunošana varētu prasīt desmitgades. “Zaudējumi būs ievērojami, tomēr, Parīzei ir paveicies ar lielisku kultūras pieminekļu restaurācijas uzņēmumu tīklu,” paudis Fišers. 

Parīzes kultūras pērles atjaunošana tās sākotnējā izskatā būšot atkarīga no arhitektu plāniem un pieejamajiem materiāliem. “Viņiem būs jāprot izveidot vēsturiskais, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas un materiālus,” piebilda Fišers. 

foto: REUTERS/SCANPIX
Parīzes Dievmātes katedrāle pirms un pēc traģiskā ugunsgrēka.

Tikmēr televīzijas raidījuma vadītājs, žurnālists Stefans Berns lēš, ka katedrāles pārbūve aizņems 20 gadus, kā minimums. “Reimsas Dievmātes katedrāle, kas tika nopostīta pēc 1. Pasaules kara, tika atjaunota gadu desmitus. Ziniet, kas sāp visvairāk – es, iespējams, nepiedzīvošu to brīdi, kad Parīzes Dievmātes katedrāle izskatīsies tā, ka pirms ugunsgrēka,” piebildis Berns.

Jauns.lv jau ziņoja, ka pirmdienas pēcpusdienā Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās ugunsgrēks. Liesmas apņēma tās jumtu, un ugunsgrēka rezultātā sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile, kas bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst. Francijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka cīņai ar ugunsgrēku mobilizēti 400 ugunsdzēsēji.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.
Policija pavēstīja, ka neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā.

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Pirmdienas pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu un ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Uguns ...

gallery icon
115