foto: AFP/Scanpix
Ābela prēmija matemātikā pirmoreiz piešķirta sievietei
Karenai Ūlenbeka.
Pasaulē
2019. gada 20. marts, 07:03

Ābela prēmija matemātikā pirmoreiz piešķirta sievietei

Jauns.lv / LETA

Ābela prēmija, ar kuru Norvēģijas valdība apbalvo izcilus matemātiķus, otrdien pirmoreiz tika piešķirta sievietei – amerikānietei Karenai Ūlenbekai – par viņas darbu parciālo diferenciālvienādojumu jomā.

"Karena Ūlenbeka saņem 2019.gada Ābela prēmiju par savu fundamentālo darbu ģeometriskajā analīzē un mēra teorijā, kas ir dramatiski mainījusi matemātisko ainavu," paziņoja Ābela Komitejas priekšsēdētājs Hanss Munte-Kāss.

"Viņas teorijas ir revolucionizējušas mūsu izpratni par minimālām virsmām, tādām kā ziepju burbuļu veidotās, un vispārīgākām minimizācijas problēmām augstākās dimensijās."

Prēmija ietver čeku par sešiem miljoniem norvēģu kronu (620 000 eiro).

76 gadus vecā Prinstonas Universitātes pētniece Ūlenbeka ir arī dzimumu līdztiesības propagandētāja zinātnē un matemātikā.

Arī citu ievērojamu starptautisku matemātikas balvu – Fīldsa medaļu – līdz šim ir saņēmusi tikai viena sieviete. 2014.gadā to ieguva Marjama Mirzahani no Irānas, bet viņa 2017.gadā nomira.

No 1901. līdz 2018.gadam ir piešķirtas 607 Nobela prēmijas fizikā, ķīmijā un medicīnā, bet starp to laureātiem ir bijušas tikai 19 sievietes. Marija Sklodovska-Kirī saņēma vienu Nobela prēmiju fizikā un vienu ķīmijā.

Ābela prēmija nosaukta par godu norvēģu matemātiķim Nilam Henrikam Ābelam. Tā tika nodibināta 2001.gadā un pirmoreiz piešķirta 2003.gadā.