foto: Ekrānuzņēmums
Nikaragva atbrīvo 50 ieslodzītus opozicionārus
Viņu atbrīvošana ir acīmredzama piekāpšanās opozīcijas koalīcijas "Pilsoniskā alianse" prasībai.
Pasaulē
2019. gada 16. marts, 09:11

Nikaragva atbrīvo 50 ieslodzītus opozicionārus

Jauns.lv / LETA

Nikaragvas valdība piektdien paziņoja, ka ir atbrīvojusi no ieslodzījuma 50 opozicionārus, nosakot tiem mājas arestu.

Iekšlietu ministrija paziņoja, ka šiem opozicionāriem draud apsūdzības noziegumos pret "kopējo drošību" vai "sabiedrisko mieru".

Viņu atbrīvošana ir acīmredzama piekāpšanās opozīcijas koalīcijas "Pilsoniskā alianse" prasībai par ieslodzīto atbrīvošanu kā nosacījumu politisko sarunu atjaunošanai, kuras ir apturētas.

foto: Ekrānuzņēmums
Viņu atbrīvošana ir acīmredzama piekāpšanās opozīcijas koalīcijas "Pilsoniskā alianse" prasībai.

Opozīcijas koalīcija ir pieprasījusi nekavējoties un noteikti atbrīvot apmēram 770 cilvēkus, kurus tā uzskata par politieslodzītajiem.

Pastāvīgās cilvēktiesību komisijas jurists Pablo Kuevass sacīja, ka valdība bija apsolījusi atbrīvot "ievērojamu skaitu" cietumnieku, bet piektdien atbrīvotie 50 "nebija tas, ko mēs gaidījām".

Valdība paziņoja, ka neatļaus opozīcijas gājienu, ko tiek plānots rīkot sestdien, lai pieprasītu visu ieslodzīto atbrīvošanu.

Pašreizējā sarunu kārta starp valdību un opozīciju sākās 27.februārī, kad valdība atbrīvoja 112 ieslodzītos.

Sarunu mērķis ir izbeigt krīzi, kura sākās pērnā gada aprīlī ar protestiem pret pensiju reformu, no kuras valdība pēc tam atteicās. Tie pārauga protestos pret valdību ar aicinājumiem kreisajam prezidentam Danielam Ortegam atkāpties, bet valdošā sandinistu partija protestus brutāli apspieda un politiskā vardarbība prasīja cilvēku upurus.

Ortegas režīma drošības spēkiem vēršoties pret protestiem, 325 cilvēki gāja bojā, bet vairāk nekā 750 tika aizturēti un apsūdzēti terorismā. Protesti notika līdz oktobrim.

Valdība pēc šiem notikumiem ir pārsvarā aizliegusi opozīcijas demonstrācijas un ir slēgusi dažus neatkarīgos medijus un nevalstiskās organizācijas. Tā arī atsakās piekrist pirmstermiņa vēlēšanām, kuru sarīkošana ir viena no galvenajām opozīcijas prasībām.