Kims Čenuns izvērtē vajadzību turpināt sarunas ar ASV
Pasaulē
2019. gada 15. marts, 11:13

Kims Čenuns izvērtē vajadzību turpināt sarunas ar ASV

Jauns.lv / LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns drīzumā izlems, vai turpināt diplomātiskās sarunas un paturēt spēkā raķešu un kodolizmēģinājumu moratoriju, piektdien pavēstīja ārlietu ministra vietniece Čhoi Sonhui, piebilstot, ka nesenajā samitā ASV noraidījušas retu iespēju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Phenjana ir ļoti vīlusies par to, ka Kima un ASV prezidenta Donalda Trampa samitā Hanojā nav izdevies panākt nekādu vienošanos, uzrunājot diplomātu un ārvalstu mediju pārstāvjus, sacīja Čhoi.

Ziemeļkoreja negrasās piedāvāt jaunus kompromisus vai turpināt sarunas, ja ASV nespers soļus, kas būtu samērojami ar Ziemeļkorejas spertajiem soļiem, piemēram, 15 mēnešu moratoriju, kas noteikts raķešu un kodolizmēģinājumiem, un nemainīs savas "politiskās kalkulācijas".

Kā sacīja Čhoi, kas arī piedalījās 27. un 28.februāra sarunās Hanojā, ASV "ekscentriskā" sarunu pozīcija Kimam radījusi neizpratni.

Kaut arī Tramps izrādījis lielāku vēlmi risināt sarunas, ASV valsts sekretāra Maika Pompeo un nacionālās drošības padomnieka Džona Boltona bezkompromisa prasības radījušas naida un neuzticēšanās atmosfēru, sacīja Čhoi.

Paziņojumi, ar kādiem Trampa augstākiem padomnieki nākuši klajā pēc samita, klimatu pasliktinājuši vēl vairāk, viņa piebilda.

Pat zinot to, abu līderu personīgās attiecības joprojām ir labas, "un ķīmija neizprotamā kārtā ir brīnišķīga".

Lēmums par raķešu un kodolizmēģinājumu moratorija turpināšanu pilnībā ir Kima ziņā, norādīja Čhoi. Kims tuvākajā laikā "viesīs skaidrību par savu nostāju", viņa piebilda.