foto: AFP/Scanpix
Gvaido mudina Eiropu pastiprināt sankcijas pret Maduro režīmu
"Starptautiskajai sabiedrībai ir jānovērš, ka Venecuēlas nauda tiek ļaunprātīgi izmantota, lai nogalinātu režīma oponentus un pirmiedzīvotāju tautu pārstāvjus", inorādīja Gvaido.
Pasaulē
2019. gada 7. marts, 15:52

Gvaido mudina Eiropu pastiprināt sankcijas pret Maduro režīmu

Jauns.lv / LETA

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido ceturtdien mudinājis Eiropu pastiprināt finanšu spiedienu pret prezidenta Nikolasa Maduro režīmu, šo aicinājumu paužot dienu pēc tam, kad Karakasa par "iejaukšanos" izraidījusi Vācijas vēstnieku.

Eiropas valstīm vajadzētu "pastiprināt finanšu sankcijas pret režīmu. Starptautiskajai sabiedrībai ir jānovērš, ka Venecuēlas nauda tiek ļaunprātīgi izmantota, lai nogalinātu režīma oponentus un pirmiedzīvotāju tautu pārstāvjus", intervijā žurnālam "Der Spiegel" norādīja Gvaido.

Viņš arī nosodīja Maduro lēmumu izraidīt Vācijas vēstnieku un mudināja viņu palikt Venecuēlā.

"Venecuēla dzīvo, pakļauta diktatūrai, un šāda virzība ir drauds Vācijai," uzsvēra Gvaido.

"Maduro saglabā prezidentūru nelikumīgi. Nav leģitīmi pasludināt vēstnieku par nevēlamu," viņš piebilda, izsakot pateicību Vācijai par tās sniegto humāno palīdzību.

"Režīms ne tika apdraud vēstnieku verbāli, arī viņa fiziskā integritāte ir apdraudēta."

Vienlaikus Vašingtona turpina pastiprināt spiedienu pret Maduro un atsaukusi vīzas 77 cilvēkiem, kas ir saistīti ar režīmu, arī amatpersonām un viņu ģimenes locekļiem.

Savukārt ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta trešdien norādīja, ka sankcijas Venecuēlas ekonomisko un politisko krīzi pastiprinājušas.

Venecuēlā turpinās konfrontācija starp Maduro un Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Kopumā 60 valstis, arī ASV un vairākas Latīņamerikas valstis, jau atzinušas Gvaido par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju.

Gvaido noraidījis Maduro varas leģitimitāti, ņemot vērā strīdīgus vērtējumus izsaukušās maija vēlēšanas, kuras opozīcija boikotēja, jo daudzi tās līderi tajās piedalīties nevarēja.