Pasaulē
2019. gada 28. februāris, 09:13

Trampa un Kima tikšanās pēkšņi apraujas un beidzas bez vienošanās - atcelti plānotie pasākumi

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā ceturtdien beigusies bez vienošanās par denuklearizāciju.

"Šoreiz netika panākta vienošanās, taču viņu delegācijas gaida tikšanos nākotnē," pavēstīja Baltā nama preses pārstāve Sāra Sandersa.

Abiem līderiem bija "ļoti laba un konstruktīva tikšanās," teikts Baltā nama paziņojumā. "Abi līderi apsprieda dažādus veidus, kā virzīt denuklearizāciju un ekonomiski pamatotas idejas."

foto: AFP/Scanpix

Kima un Trampa tikšanās ceturtdien samita otrajā dienā beidzās ātrāk par ieplānoto un tika arī atcelta iepriekš plānotā kopīga paziņojuma parakstīšanas ceremonija.

Pirms tam ceturtdien Kims un Tramps pavēstīja, ka ir atvērti idejai par sakaru biroju izveidi abās valstīs.

foto: REUTERS/SCANPIX

Sakaru biroji pēc līmeņa ir zemāki par vēstniecībām, taču būtu svarīgs sākotnējais solis attiecību normalizēšanā starp abām valstīm.

"Es domāju, ka to ir vērts uzņemt," reportieriem pavēstīja Kims, atbildot uz jautājumu, vai viņš ir gatavs ASV sakaru biroja atvēršanai Phenjanā.

Tramps savukārt pavēstīja, ka sakaru birojs būtu "lieliska lieta".

Kims arī pavēstīja, ka, ja viņš nebūtu gatavs uz kodolatbruņošanos, viņa Hanojā nebūtu.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš ir gatavs spert konkrētus soļus, lai atteiktos no savas kodolieroču programmas, Kims pavēstīja: "Tieši to mēs šobrīd apspriežam."

Tramps norādīja, ka "tas nenozīmē, ka mēs to izdarīsim vienā dienā, vienā tikšanās reizē".

Tramps un Kims pirmo reizi tikās Singapūrā pagājušā gada 12.jūnijā, kad parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā", taču šajā jomā nekādu progresa pazīmju nav.