foto: EPA/Scanpix
Ēģiptes kūrortā sākas pirmais Eiropas Savienības un Arābu valstu līgas samits
2019. gada 24. februāris, 23:59

Ēģiptes kūrortā sākas pirmais Eiropas Savienības un Arābu valstu līgas samits

Jauns.lv / LETA

Ēģiptes kūrortpilsētā Šarm eš Šeihā svētdien sācies pirmais Eiropas Savienības (ES) un Arābu valstu līgas samits, kurā tiks apspriests plašs jautājumu loks, ieskaitot terorisma problēmu, Eiropas bažas par migrantu pieplūdumu no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem, kā arī arābu valstu cerības uz lielākām investīcijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi samita atklāšanā uzsvēris, ka terorisms "izplatījies visā pasaulē kā bīstama sērga", un aicinājis apvienot spēkus cīņā pret to.

Samita saimnieks arī mudinājis Eiropu un arābu pasauli sadarboties, lai garantētu, viņa vārdiem runājot, "legālu un drošu migrāciju" un vienlaikus izvērstu cīņu pret cilvēku kontrabandu "kā daļu no cīņas pret pārrobežu organizēto noziedzību".

Migrācijas problēmām savā uzrunā pieskāries arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

"Mums jādarbojas visiem kopā - [migrantu] izcelsmes valstīm, tranzītvalstīm un mērķa valstīm, lai sagrautu biznesa modeli, ko izveidojuši kontrabandisti, vilinot cilvēkus bīstamā ceļā un uzturot mūsdienu verdzību," viņš paziņojis.

Šī tikšanās sarīkota laikā, kad daļa arābu valstu saskārušās ar ekonomiskām un politiskām krīzēm, savukārt Eiropā pastiprinās neapmierinātība ar migrāciju.

Pēdējo mēnešu laikā džihādistu grupējums "Islāma valsts" cietis militārus zaudējumus Irākā un Sīrijā, zaudējot lielāko daļu teritorijas, kur bija pasludinājis savu kalifātu, un tas raisījis bažas, ka kaujinieku grupas varētu atriebties, rīkojot militārus uzbrukumus Eiropā un Tuvajos Austrumos.

Pēc atklāšanas ceremonijas samita dalībnieki turpinās darbu slēgtā sēdē, lai pārspriestu Eiropas un arābu valstu partnerību un globālos izaicinājumus.