foto: Ekrānuzņēmums
Ukrainas korupcijas pēdas ved uz 65 valstīm, tostarp Latviju
Ukrainas Nacionālais pretkorupcijas biroja vadītājs Artems Sitņuks.
Pasaulē
2019. gada 21. februāris, 17:24

Ukrainas korupcijas pēdas ved uz 65 valstīm, tostarp Latviju

Jauns.lv / LETA

Ukrainas korupcijas pēdas ved uz 65 valstīm, tostarp Latviju, paziņojis Ukrainas Nacionālais pretkorupcijas birojs (NABU).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ukrainas korupcija atstājusi pēdas 65 pasaules valstīs. Visbiežāk detektīviem nākas vērsties pēc palīdzības pie Latvijas, Kipras, Lielbritānijas, Vācijas un Šveices likumsargiem," teikts NABU paziņojumā.

Kā norāda NABU, birojs citu valstu tiesībsargājošām iestādēm nosūtījis teju 500 lūgumu pēc starptautiskās tiesiskās palīdzības, no tiem 118 - 2018.gada otrajā pusgadā vien un uz 52 lūgumiem saņemta atbilde. Lūgumu mērķis ir noskaidrot korupcijas noziegumu pastrādāšanu apstākļus, kā rezultātā Ukrainas interesēm nodarīts kaitējums.

Kā pavēstīja NABU, vajadzību pēc starptautiskās komunikācijas izsauc tas, ka vairumā koruptīvo shēmu, galvenokārt saistībā ar valsts uzņēmumu darbību un nacionālo projektu realizāciju, piedalās ārzemēs reģistrēti uzņēmumi.

Parasti šīs kompānijas izpilda starpnieku lomu, kuras atstāj sev lauvas daļu no valsts kompāniju ienākumiem. Tālāk shēmu organizatori legalizē šos līdzekļus un tērē savām vajadzībām, tostarp politisku projektu finansēšanai, norāda NABU.

Kā aplēsuši NABU un Specializētā pretkorupcijas prokuratūra, korupcijas dēļ, kurā iesaistītas ārvalstu kompānijas, Ukrainas interesēm nodarīts kaitējums septiņu miljardu grivnu (228 miljonu eiro) apmērā.

Tēmas