foto: AP/Scanpix
"Revolut" dibinātājs noliedz saistību ar Krievijas varasiestādēm
Nikolaja Storonska tēvs ir zinātnieks un inženieris, kurš strādā vadošā amatā uzņēmumā "Promgaz", kas etilpst Krievijas valsts kontrolētajā dabasgāzes koncernā "Gazprom".
Pasaulē
2019. gada 23. janvāris, 16:18

"Revolut" dibinātājs noliedz saistību ar Krievijas varasiestādēm

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Revolut" dibinātājs un vadītājs Nikolajs Storonskis noliedzis saistību ar Krievijas varasiestādēm un uzsvēris, ka šādas apsūdzības esot balstītas nepatiesos apgalvojumos un savstarpēji nesaistītos faktos.

Trešdien izplatītajā Storonska atklātajā vēstulē teikts, ka viņa tēvs ir zinātnieks un inženieris, kurš strādā vadošā amatā uzņēmumā "Promgaz". Tomēr Storonskis nav pieminējis, ka "Promgaz" ietilpst Krievijas valsts kontrolētajā dabasgāzes koncernā "Gazprom".

"Revolut" dibinātāja iespējamiem sakariem ar Krievijas varasiestādēm otrdien pievērsa uzmanību Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas nodaļa, kas ziņoja, ka viņa tēvs strādā "Gazprom". Nikolajs Storonskis vecākais ir "Gazprom" zinātniskā centra "Gazprom promgaz" direktora vietnieks zinātniskajā darbā.

"Lietuva ir paveikusi milzu darbu, veidojot savu reputāciju kā jauns centrs finanšu tehnoloģiju investīciju piesaistīšanai Eiropā, un pašlaik es visvairāk baidos, ka viss šis darbs ies zudumā paniku sējošas rīcības dēļ, un ka nozīmīgi ārvalstu investori, kas lūkojas pēc labvēlīgas un stabilas vides darbam, tiks aizbiedēti," piebilsts atklātajā vēstulē.

Storonskis arī noliedza, ka ar Kremli saistītais uzņēmējs Jurijs Milners ar sava riska kapitāla fonda "DST Global" starpniecību investējis kompānijā "Revolut".

"Revolut" dibinātāja atklātajā vēstulē arī uzsvērts, ka "Revolut" klientu Lielbritānijā un Eiropas Savienībā dati tiek glabāti tikai uz serveriem, kas atrodas Lielbritānijā un ES.

Jau ziņots, ka "Revolut" decembrī Lietuvā saņēma specializētu bankas licenci, kas ļaus izsniegt aizdevumus un pieņemt noguldījumus. Pēc pieteikuma iesniegšanas Lietuvas centrālajā bankā "Revolut" licenci piešķīrusi Eiropas Centrālā banka.

"Revolut" plāno sākt sniegt banku pakalpojumus šā gada otrajā pusē. Visi "Revolut" jaunie pakalpojumi sākotnēji tiks ieviesti Lietuvā, taču laika gaitā tie tiks nodrošināti visā Eiropas Savienībā.

Specializētā banku licence nodrošinās, ka līdzekļus "Revolut" klientu kontus līdz 100 000 eiro nākotnē garantēs ES noguldījumu garantiju sistēma.

Pēc licences piešķiršanas Lietuvas Seima Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Stasis Jakeļūns vērsās Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienestā un Valsts drošības departamentā, lūdzot pārbaudīt "Revolut" biznesa modeli un akcionāru iespējamo saistību ar Krievijas politiku.

Pēc LRT publikācijas Lietuvas Bankas valdes loceklis Marjus Jurgils paziņoja, ka centrālajai bankai pašlaik nav pamata no jauna izvērtēt "Revolut".

Šogad pirmajā pusē "Revolut" plāno paplašināt savu darbību ārpus Eiropas uz ASV, Kanādu, Singapūru, Japānu, Austrāliju un Jaunzēlandi.