foto: Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. (Foto: scanpix)
Ziemeļkorejas līderis brīdina par jaunu kursu, ja ASV turpinās sankcijas
Pasaulē
2019. gada 1. janvāris, 21:19

Ziemeļkorejas līderis brīdina par jaunu kursu, ja ASV turpinās sankcijas

LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns otrdien uzrunā tautai paziņojis, ka Phenjanai var nākties meklēt jaunu ceļu, ja ASV turpinās sankcijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Es esmu vienmēr gatavs atkal tikties ar ASV prezidentu jebkurā brīdī un centīšos panākt tādu iznākumu, kāds patiks starptautiskai sabiedrībai. Bet mums var nebūt citas izvēles, kā meklēt jaunu veidu, ja ASV nepildīs savus solījumus, (..) cenšoties uzspiest lietas vienpusēji un turoties pie sankcijām un spiediena," Jaungada uzrunā tautai sacīja Kims.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Taču kopš šī samita Vašingtonas un Phenjanas kodolsarunas ir iestigušas. ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja veic detalizētu kodolobjektu un raķešu objektu uzskaitījumu, kas potenciālās vienošanās ietvaros tiktu inspicēti un demontēti, savukārt Ziemeļkoreja uzstāj, ka vispirms ir jāatceļ sankcijas.

Tramps decembrī izteicās, ka varētu tikties ar Kimu 2019.gada sākumā, bet precīzs datums nav noteikts.

Phenjana decembrī paziņoja, ka jaunas ASV sankcijas var uz visiem laikiem nobloķēt ceļu uz denuklearizāciju Korejas pussalā, un apsūdzēja ASV Valsts departamentu, ka tam ir apslēpti motīvi.

Jaungada uzrunā Kims sacīja, ka vēlas kodolatbruņošanos, un aicināja ASV īstenot atbilstošus pasākumus denuklearizācijas sarunās.

"Ja ASV atbildēs uz mūsu aktīvajiem centieniem ar uzticamiem soļiem un atbilstošu uzvedību, Ziemeļkorejas un ASV attiecības virzīsies uz priekšu teicamā un ātrā tempā," paziņoja Kims.

Viņš arī aicināja izbeigt ASV un Dienvidkorejas kopīgās militārās mācības un sacīja, ka Korejas pussalā nedrīkst tikt ievesti nekādi stratēģiski militāri līdzekļi.

Kims svētdien nosūtīja vēstuli Dienvidkorejas prezidentam Munam Džēinam. Vēstulē viņš pauda vēlmi 2019.gadā satikt Munu biežāk, lai virzītu uz priekšu sarunas par "mieru un pārticību".

2018.gadā Kims un Muns tikās trīs reizes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās