foto: AFP/Scanpix
Austrālija kā pirmā pasaulē krāšņi sagaida 2019.gadu
2018. gada 31. decembris, 16:50

Austrālija kā pirmā pasaulē krāšņi sagaida 2019.gadu

Jauns.lv

Vasarīgā siltumā Austrālijā un Jaunzēlandē jau pienācis 1.janvāris. Ierasti krāšņākā uguņošana - protams, pie Sidnejas opernama.

Austrālijā jaunais 2019.gads iestājās pl.15 pēc Latvijas laika:

Ar krāšņiem salūtiem 2019.gadu kā pirmās sagaida Austrālija un Jaunzēlande

gallery icon

Kā pirmie gadumiju sagaidījuši Klusā okeāna salu valsts Kiribati iedzīvotāji, kuri nākotnē gan raugās ar bažām, jo zemos salu krastus apdraud globālās sasilšanas izraisītā okeāna līmeņa celšanās, kā dēļ jau applūduši piekrastes ciemi un saldūdens daudzviet kļuvis sāļš, liekot raizēties, vai salinieki varēs sagaidīt savā dzimtenē vēl arī nākamo Jaungadu, tādēļ kiribatieši gadumiju lielākoties atzīmēja diezgan klusi.

Tikmēr Jaunzēlandē daudzi tūkstoši cilvēku Jaungadu sagaidīja gleznainajās pludmalēs un pilsētu ielās un vēroja uguņošanu pie 328 metrus augstā Debesu torņa Oklendā.

Apmēram miljons austrāliešu Sidnejā bija pulcējušies uz krāšņu uguņošanu ar vairāk nekā 100 000 pirotehniskajiem efektiem. Iespaidīgais salūts zelta, purpura un sudraba krāsās pulsēja līdzi šogad mūžībā aizgājušās mūzikas leģendas Aretas Franklinas dziesmas "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" melodijai, bet vēl pirms tam krāšņu izrādi Jaungada svinētāju pūļiem sagādāja negaiss ar spēcīgu zibeņošanu, kas gan paspēja beigties pašā laikā.

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā Jauno gadu tradicionāli iezvanīja sena bronzas zvana skaņas, bet aptuveni 10 000 cilvēki piedalījās "Miera zvana" ieskandināšanas ceremonijā netālu no Ziemeļkorejas robežas.