foto: AFP/Scanpix
Turcija nosoda Francijas komentārus Hašogi lietā
Pasaulē
2018. gada 13. novembris, 09:29

Turcija nosoda Francijas komentārus Hašogi lietā

Jauns.lv / LETA

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns, apgalvojot, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans noslepkavotā saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi lietā spēlē "politisku spēli", izteicies nepieņemami, pirmdien sacīja Turcijas prezidenta biroja sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Fahretins Altuns.

Erdoans sestdien sacīja, ka Turcija ar Hašogi slepkavību saistītajiem ierakstiem dalījusies ar Saūda Arābiju, kā arī ASV, Franciju, Lielbritāniju un citiem sabiedrotajiem.

Intervijā medijam "France 2" Ledrāns pirmdien sacīja, ka "šobrīd nezina" par jebkādu informāciju, ko Ankara būtu nodevusi.

Vaicāts, vai Turcijas prezidents melo, viņš sacīja: "Tas nozīmē, ka viņam ir politiska spēle, ko spēlēt šajos apstākļos."

Šie izteikumi izsaukuši Ankaras dusmas.

"Mēs uzskatām, ka ir nepieņemami apsūdzēt prezidentu Erdoanu "politisko spēļu spēlēšanā"," ziņu aģentūrai AFP sacīja Altuns.

"Neaizmirsīsim, ka šī lieta jau būtu apslēpta, ja nebūtu Turcijas apņēmīgo centienu."

"Ledriāna pēdējie izteikumi par to, kā Turcija risina Džamala Hašogi slepkavības lietu, neatspoguļo faktus," sacīja Altuns.

Turcija dalījusies ar liecībām, kas saistītas ar Hašogi slepkavību, ar amatpersonām no daudzām valstīm, un Francija "nav izņēmums".

Francijas izlūkdienesta pārstāvis noklausījies audioierakstu, kā arī iepazinies ar detalizētu informāciju, arī ieraksta atšifrējumu, vēl 24.oktobrī, viņš piebilda.

"Ja Francijas valdības dažādo struktūru starpā pastāv komunikācijas problēma, tad šīs problēmas atrisināšana ir atkarīga no Francijas, nevis Turcijas varasiestādēm," uzsvēra Altuns.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību "dūru cīņā", līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Turcijas prokurors apstiprinājis, ka Hašogi iepriekš izplānotas slepkavības gaitā nožņaugts, tiklīdz viņš 2.oktobrī ienācis konsulātā. Viņa līķis sadalīts un iznīcināts.

Erdoana padomnieks Jasins Aktajs ļāvis noprast, ka Hašogi mirstīgās atliekas izšķīdinātas skābē.

Erdoans šomēnes publikācijā laikrakstā "The Washington Post" pauda pārliecību, ka pavēle nogalināt Hašogi nākusi no Saūda Arābijas valdības "visaugstākajiem līmeņiem".

Kā publikācijā uzsvēra Erdoans, viņš netic, ka slepkavībā būtu vainojams Saūda Arābija karalis Salmans. Zīmīgā kārtā par troņmantnieku viņš šajā saistībā neizteicās.