Striptīzdejotājs, picu vedējs, vēstuļbumbu terorists - kas bija vīrs, kurš gribēja izrēķināties ar Trampa kritizētājiem
foto: REUTERS/SCANPIX
Cēzaram Sajokam draud 48 gadi cietumā.
Pasaulē

Striptīzdejotājs, picu vedējs, vēstuļbumbu terorists - kas bija vīrs, kurš gribēja izrēķināties ar Trampa kritizētājiem

Kas Jauns Avīze

Cēzars Altjeri Sajoks paspēja nosūtīt 14 vēstuļbumbas, līdz viņu arestēja Federālais izmeklēšanas birojs. Adresātu vidū bija Baraks Obama un Džordžs Soross.

Striptīzdejotājs, picu vedējs, vēstuļbumbu teroris...

Kopumā vēstuļbumbas nosūtītas 12 adresātiem (diviem divreiz),  viņu vidū bijušajai valsts sekretārei Hilarijai Klintonei, viceprezidentam Džo Baidenam, kongresmeņiem un senatoriem.

foto: REUTERS/SCANPIX
Cēzaram Sajokam draud 48 gadi cietumā.
Cēzaram Sajokam draud 48 gadi cietumā.

Arī aktierim de Niro

Aktierim Robertam de Niro vēstuļbumba bija nosūtīta uz viņa restorānu, tādas saņēma arī CNN birojā Ņujorkā, adresētas pašreizējiem TV komentētājiem, bijušajam CIP direktoram Džonam Brenanam un kādreizējam nacionālās izlūkošanas šefam Džeimsam Kleperam.

Atsaucoties uz izmeklētājiem, CNN vēsta, ka bumbas bijušas darbotiesspējīgas, bet nestabilas, proti, varējušas eksplodēt no sakratīšanas vien. Spridzekļiem bijuši taimeri, kādus viegli iegādāties veikalos, tomēr neviens neuzsprāga.

DNS un pirksta nospiedums

Teroristu iegāza uz kongresmenei Maksinai Votersai atsūtītās paciņas atrasts pirksta nospiedums. Salīdzinot to ar policijas datu bāzi, uzpeldēja Sajoks. Viņš arī bija atstājis savu DNS uz Obamam sūtītās pakas.

Sajoku aizturēja autorezerves daļu veikalā Plenteišenā Floridā. ASV prezidents Donalds Tramps slavēja likumsargu darbu, norādot, ka aizdomās turamā meklēšana bijusi kā adatas meklēšana siena kaudzē. Sajoks vērsās pret Demokrātu partijas politiķiem un viņa dievinātā Trampa kritiķiem.

Arestēts par zādzību

Kas ir šis 56 gadus vecais pašmāju terorists? Tiesas dokumentos teikts, ka Sajoks vairāk nekā 35 gadus nostrādājis striptīzā, bijis profesionāls cīkstonis un pat futbolists.
BBC žurnālisti izpētījuši, ka 80. gadu sākumā viņš iestājās nelielā humanitārā novirziena koledžā Ziemeļkarolīnā, taču aizgāja jau pēc trim semestriem. 1991. gadā Sajoku arestēja pirmoreiz – par zādzību, bet vēlāk par krāpšanu un zādzību īpaši lielos apmēros.

2002. gadā viņam uzlika rokudzelžus jau par terorismu – saskaņā ar apsūdzību, vīrietis Floridā bija vairākkārt zvanījis uzņēmumam Power and Light, draudot uzspridzināt tā biroju un sarīkot teroraktu, vēl ļaunāku par 11. septembri, ja viņa mājā atslēgs elektrību. Sajoks atzina vainu un saņēma nosacītu sodu.

Pieteicis bankrotu

2012. gadā viņš pieteica personisko bankrotu – parādi sasniedza 21 109 dolārus, mēneša ienākumi bija vidēji 992 dolāri, tēriņi mazliet vairāk par tūkstoti. Sajoks dzīvoja kopā ar māti, un, kad īpašumu aprakstīja tiesu izpildītāji, viņi atzina, ka parādniekam pieder tikai drēbes un 11 gadu vecs Chevrolet Taho ar 458 000 kilometru nobraukumu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Izvēlēto mērķu vidū bija arī aktieris Roberts De Niro, kurš atklāti kritizējis Trampu.
Izvēlēto mērķu vidū bija arī aktieris Roberts De Niro, kurš atklāti kritizējis Trampu.

2013. gadā Sajoku pieķēra zogam lielveikalā, viņš pretojās, un izmeklēšanā to novērtēja kā fizisku vardarbību. Tolaik viņš pelnīja iztiku vīriešu izklaides šovos kā striptīzdejotājs – gan kā algots darbinieks, gan veidojot savas programmas, pēc advokāta vārdiem, pelnot 100–200 dolāru dienā.

Citi programmas Izbraukuma vecmeitu ballīte mākslinieki Sajoku atceras kā dīvaini. Bijušais darba devējs Tonijs Valentains viņu raksturojis kā klaidoni, kurš mētājies te šeit, te tur. Reizumis Sajoks piepelnījās kā ārā metējs sieviešu striptīzklubos.

Naida pilns picu vedējs

Pēdējā darbs līdz šā gada janvārim bija pavisam citā nozarē – par picu piegādātāju. Arī New River Pizza &Fresh Kitchen menedžere Debra Gugerjana izteikusies, ka Sajokam nav bijuši “visi mājās”. Viņš bijis labs šoferis, taču sarunās izcēlies ar rasismu, neieredzējis afroamerikāņus, ebrejus un gejus.
Viņš vadāja picas ar baltu minivenu, aplīmētu ar Trampa un viceprezidenta Maika Pensa bildēm un demokrātus izsmejošām karikatūrām. Vadība vairākkārt lūdza auto atstāt tālāk no klientu acīm.

Sajoks oficiāli reģistrējies kā Republikāņu partijas atbalstītājs. Tas vien nav nekas slikts, taču viņa izpausmes sociālajos tīklos bijušas pilnas ar naidu pret Demokrātu partiju un sazvērestības teorijām. Dažos tvītos viņš apgalvojis, ka skolas slaktiņā Pārklendā Floridā (februārī šeit 17 cilvēkus nošāva 19 gadus vecs jaunietis) izdzīvojušos uzpircis Soross.