foto: AFP/Scanpix
Slaveno Gaudi katedrāli Barselonā 130 gadu ceļ bez atļaujas
Barselonas Svētās ģimenes katedrāli katru gadu apmeklē aptuveni 4,5 miljoni cilvēku un 20 miljoni to aplūko no ārpuses.
Pasaulē
2018. gada 31. oktobris, 05:33

Slaveno Gaudi katedrāli Barselonā 130 gadu ceļ bez atļaujas

Kas Jauns Avīze

Barselonas Svētās ģimenes – "Sagrada Familia" – katedrāle piekritusi samaksāt pilsētai 36 miljonus eiro par celtniecību bez atļaujas 130 gadu garumā.

Pasaulslavenā arhitekta Antonio Gaudi projektētā katedrāle, kuras celtniecība sākās 1882. gadā, joprojām nav pabeigta. Barselonas mērs Ada Kolau paziņojusi, ka šī ir vēsturiska vienošanās.

Līdzekļi baznīcas būvei tiek iegūti galvenokārt no privātiem ziedojumiem, no kā tagad savu tiesu pieprasa pilsētas kreisā vadība. Par nelegālajiem būvdarbiem katedrāle piekritusi nākamo desmit gadu laikā samaksāt pilsētai 36 miljonus eiro, kurus izlietos, lai uzlabotu sabiedrisko transportu un piekļuvi katedrālei, kā arī ieguldīs katedrāles apkaimē.

Lielākos būvdarbus plānots paveikt līdz 2026. gadam, kad apritēs simt gadu kopš Gaudi nāves. Tās brīdī bija pabeigti tikai 20% katedrāles. Vēl aizvien topošās augstākās smailes augstums būs 172 metri. Gaudi, projektējot dievnamu, iedvesmojās no dabas formām. 1984. gadā baznīcu iekļāva UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.