foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV lauž 1955.gada Draudzības līgumu ar Irānu
ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka līgumu vajadzēja lauzt jau pirms 39 gadiem.
Pasaulē
2018. gada 3. oktobris, 19:09

ASV lauž 1955.gada Draudzības līgumu ar Irānu

LETA

ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien paziņojis, ka Vašingtona lauž 1955.gada Draudzības līgumu ar Irānu, ar kuru tika nodibinātas ekonomiskās attiecības starp abām valstīm.

Ar šo paziņojumu Pompeo nācis klajā pēc ANO tiesas lēmuma, ar kuru Savienotajām Valstīm tika uzdots atcelt pret Irānu vērstās sankcijas, kas attiecas uz humanitāro preču importu.

Vēršoties ANO Starptautiskajā Tiesā Hāgā, Teherāna apgalvoja, ka sankcijas, kuras ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija atjaunoja pēc izstāšanās no 2015.gada kodolvienošanās, esot pretrunā ar Draudzības līgumu.

Savukārt Pompeo žurnālistiem norādīja, ka lēmums lauzt 1955.gadā slēgto līgumu ir "jau 39 gadus novēlots", ļaujot noprast, ka to vajadzēja izdarīt jau tūlīt pēc 1979.gada islāma revolūcijas Irānā.

Valsts sekretārs piebilda, ka Irāna cenšas ļaunprātīgi izmantot ANO tiesu politiskiem un propagandas mērķiem un ka Teherānas atsaukšanās uz 1955.gada līgumu ir "absurda".

Kā ziņots, ANO Starptautiskā Tiesa Hāgā trešdien uzdeva ASV uz laiku apturēt sankcijas, kas attiecībā uz Irānu noteiktas vairāku preču eksportam un civilajai aviācijai.

Tiesa vienbalsīgi nolēma, ka Vašingtonai "jānoņem jebkādi šķēršļi", kas radušies no sankciju atkārtotas ieviešanas attiecībā uz medikamentu un medicīnas iekārtu, pārtikas un lauksaimniecības preču un civilās aviācijas drošībai nepieciešamo rezerves daļu un iekārtu eksportu uz Irānu.

Kā norādīja tiesa, sankcijām attiecībā uz "cilvēka vajadzībām nepieciešamajām precēm var būt nopietna kaitējoša ietekme uz cilvēku veselību un dzīvi Irānas teritorijā".

ASV sankcijām attiecībā uz lidmašīnu rezerves daļām arī ir "potenciāls apdraudēt civilās aviācijas drošību Irānā un tās izmantotāju dzīvības".

Tiesa arī noteica, ka atbilstoši ASV un Irānas 1955.gadā noslēgtajam līgumam tās jurisdikcijā ir Teherānas iesniegtās prasības izskatīšana, ko Vašingtona iepriekš noraidīja.

Irāna iesniedza prasību ANO tiesā saistībā Trampa lēmumu no jauna ieviest sankcijas, kas tika atceltas ar 2015.gada pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos.

Iesniedzot prasību tiesā jūlija beigās, Irāna aicināja Hāgā bāzēto tribunālu nekavējoties pieņemt lēmumu par sankciju atcelšanu vēl pirms galīgā lēmuma pasludināšanas.

Tiesa tagad pieņēmusi pagaidu spriedumu, taču līdz galīgā sprieduma pasludināšanai varētu paiet pāris gadi. ASV šo pagaidu spriedumu var pārsūdzēt.

Starptautiskā Tiesa tika izveidota 1946.gadā, lai izšķirtu strīdus valstu starpā.