foto: Shutterstock
Dekorāciju maiņa Uzbekistānā: tur tagad aizliedz pat pieminēt mirušo vadoni Karimovu
Tikai pirms gada Taškentā atklātais piemineklis Islamam Karimovam.
2018. gada 3. septembris, 06:18

Dekorāciju maiņa Uzbekistānā: tur tagad aizliedz pat pieminēt mirušo vadoni Karimovu

Kas Jauns Avīze

Uzbekistānā visu valsts televīzijas kanālu redaktori saņēmuši rīkojumu turpmāk pat nepieminēt bijušo prezidentu Islamu Karimovu.

Aizliegts arī rādīt viņa fotogrāfijas un pieminekļus. Šādu pavēli nodevis tagadējā prezidenta Šavkata Mirzijojeva padomnieks Hairidins Sultanovs. 

“Tagad pieminēt ēterā Islama Karimova vārdu kļuvis daudz bīstamāk nekā reliģisko ekstrēmistu vadoni Tahiru Juldašu,” “Radio Svoboda” paudis kāds redaktors. Jau kopš gada sākuma televīzijas žurnālistiem ieteikts biežāk runāt par Mirzijojevu. 

Agrāko Karimova personības kultu nomainījis pilnīgi pretējs process. Jūnijā kāds Buhāras Valsts universitātes students “Radio Svoboda” pastāstījis, ka no augstskolas izvestas un nodotas makulatūrā visas mirušā vadoņa grāmatas.

Uzbekistānas Zinātņu akadēmijas Manuskriptu institūts saņēmis rājienu par sēžu zālē izkārto Karimova portretu. Akadēmijas vadība uzdevusi iznīcināt visus portretus un lozungus ar viņa citātiem. Visi viedie teksti no sienām rūpīgi notīrīti, ap desmit portretu noņemti.

Nepaveicies tirgotājiem Samarkandā un citviet – viņiem piemērots naudas sods par suvenīriem ar Karimova ģīmetni un citātiem, prece konfiscēta. Formāli paskaidrots, ka pirmā prezidenta attēli bijuši izkropļoti – suvenīri tiešām bijuši bezgaumīgi, citāti nodrukāti kļūdaini, vai pat to autors nemaz nav bijis Karimovs.

Mirzijojevs 13 gadus bija premjerministrs un par prezidentu kļuva pēc Karimova nāves 2016. gada septembrī. 2017. gada janvārī jaunais vadonis parakstīja rīkojumu par Karimova piemiņas iemūžināšanu, uzdodot nosaukt viņa vārdā virkni iestāžu un ielu, uzcelt memoriālu, pasludināt par valsts svētkiem aizgājēja dzimšanas dienu. Pērn augustā Taškentā atklāja pieminekli Karimovam, bet tagad līdz ar jaunajām vēsmām televīzijas operatoriem no tā jāizvairās.

Karimovs no 1989. līdz 1991. gadam bija Komunistiskās partijas pirmais sekretārs Uzbekistānā, bet pēc PSRS sabrukuma pārņēma varu un valdīja vēl 25 gadus.