foto: AP/Scanpix/LETA
Prokrieviskā Zemana nostāja Prāgas pavasara gadadienā izpelnās pārmetumus
Politikas eksperti 73 gadus veco Milošu Zemanu bieži vien raksturo kā Krievijai draudzīgu.
Pasaulē
2018. gada 16. augusts, 18:02

Prokrieviskā Zemana nostāja Prāgas pavasara gadadienā izpelnās pārmetumus

LETA

1968.gada Prāgas pavasara apspiešanas gaidāmā 50.gadadiena Čehijas politiskajā vidē no jauna iezīmējusi plaisas, rodoties domstarpībām par to, kā būtu atzīmējams pirms pusgadsimta notikušais PSRS vadītā Varšavas pakta armiju iebrukums Čehoslovākijā.

Opozīcija ceturtdien pauda neapmierinātību ar to, ka prezidents Milošs Zemans 21.augustā neplānojot uzrunu. Konservatīvās Pilsoniskās demokrātiskās partijas (ODS) līderis Petrs Fila to nodēvējis par dīvainu soli.

Bijušais tieslietu ministrs partijas TOP09 politiķis Jirži Pospišils skubināja prezidentu rīkoties atbilstoši saviem konstitucionālajiem pienākumiem.

Zemana preses sekretārs pārmetumus noraidīja, sakot, ka prezidenta nostāja šajā jautājumā ir skaidra: "Okupācija bija noziegums."

Viņš bija drosmīgs laikā, kad drosmei bija vajadzīga pašuzupurēšanās, sacīja preses sekretārs. "Un tas ir daudz vērtīgāk nekā tūkstotis runu pēc 50 gadiem."

Čehijas prezidenta vēlēšanas

Čehijā piektdien un sestdien tika rīkota prezidenta vēlēšanu otrā kārtā, un amatā atkārtoti ievēlēts pašreizējais valsts galva Milošs Zemans, noskaidrots ...

gallery icon
36

Atbilstoši paša Zemana teiktajam viņš 1970.gadā par padomju okupācijas kritiku izslēgts no Čehoslovākijas kompartijas.

Politikas eksperti 73 gadus veco līderi bieži vien raksturo kā Krievijai draudzīgu.

Cita starpā viņš vairākkārt aicinājis atcelt Eiropas Savienības sankcijas, kas Krievijai noteiktas Krimas okupācijas dēļ.

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs otrdien teikts runu piemiņas pasākumā Prāgā pie Čehoslovākijas Radio ēkas.

Ēkas apkārtnē iebrukuma laikā notika sīvas kaujas.

Kopā ar Babišu būs abu parlamenta palātu spīkeri.

1968.gada 21.augustā Čehoslovākijā ar mērķi apspiest Prāgas pavasara liberalizācijas kustību iebruka PSRS, Polijas, Bulgārijas un Ungārijas armijas.