foto: Help the Santorini Donkeys/Facebook
Grieķijas kūrortā beidzot apžēlojas par ēzeļiem, kuru mugurā jāj resni tūristi
Tūristi parasti neaizdomājas, ko šī atrakcija nozīmē pašiem ēzeļiem.
Pasaulē
2018. gada 5. augusts, 06:33

Grieķijas kūrortā beidzot apžēlojas par ēzeļiem, kuru mugurā jāj resni tūristi

Kas Jauns Avīze

Grieķijā gleznainās Santorines salas varas iestādes nolēmušas sargāt ēzeļus, kurus smagi nostrādina tūrisma nozarē.

Santorinē bieži piestāj kruīza kuģi, un tūristi labprāt raušas ēzeļiem mugurā, lai uzjātu augšā pa stāvajām nogāzēm. Sociālajos tīklos ievietotie foto no ēzeļu darba gaitām daudzos radījuši sašutumu, turklāt dzīvniekiem jāstiepj bieži vien pārāk labi baroti klienti lielā karstumā.

Tagad noteikts ēzeļu darbadienas ilgums un uzlaboti darba apstākļi, ieteikts lopiņus nemocīt ar kravu, proti, tūristiem, kas ir smagāki par 20% no paša ēzeļa svara.Tātad, ja ēzelis sver 300 kilogramu, tam nevajadzētu stiept par 60  kilogramiem smagāku klientu. Lai radītu izturīgākus nastu nesējus, vietējie iedzīvotāji arī sākuši krustot ēzeļus ar mūļiem, kas paši ir ēzeļa un ķēves krustojums.

 Smago apstākļu dēļ ēzeļi iedzīvojas iejūga uzberztās brūcēs. Vietējās dzīvnieku aizsardzības organizācijas dibinātāja Kristīna Kalodija teic, ka pēdējos desmit gados tuklu tūristu skaits no Lielbritānijas, ASV un Krievijas ir trīskāršojies.
“Ēzelīšus ekspluatē praktiski visu cauru gadu. Viņiem jāstrādā šausmīgos apstākļos, viņus nenodrošina ar ūdeni pietiekamā daudzumā, neatstāj ēnā zem aizsega un neļauj atpūsties. Es bieži redzu viņus blakus mūsu dzīvnieku patversmei – viņi knapi elpo no pārguruma,” Kalodija stāsta britu laikrakstam "Mirror".

Dzīvnieku aizstāvju kampaņa panākusi, ka ēzeļu darba stundas ierobežo, atpūtas laikā tie jātur ēnā, jānodrošina pietiekami daudz ūdens un barības. Cietsirdīgas izturēšanās gadījumā ēzeļus var konfiscēt. Ne visi ir mierā ar šādu kārtību – nesen trīs šā biznesa darboņi uzbruka miermīlīgam protestam , galvenokārt sievietēm, uz slavenajām kāpnēm, kas ved uz Santorines virsotni. Ēzeļu aizstāvju lūgums pēc policijas apsardzes bija noraidīts, un varmākas to izmantoja. Divas cietušās nogādātas slimnīcā.