foto: Igaunijas policija
Igauņiem ir rekordcietumnieks: šis vīrs jau četrdesmito (!) reizi nonāk aiz restēm
Igaunijas titulētākais cietumnieks, 67 gadus vecais Arli Meijers. Viņš lielāko daļu sava mūža pavadījis aiz restēm.
Pasaulē
2018. gada 22. jūnijs, 06:24

Igauņiem ir rekordcietumnieks: šis vīrs jau četrdesmito (!) reizi nonāk aiz restēm

Jauns.lv

Igaunijas noziedznieks – rekordists, sīkais zaglis, 67 gadus vecais Arli Meijers jau 40. reizi nokļuvis aiz restēm. Viņš cietumā nenokļūst par smagiem noziegumiem, bet gan par sīkām zādzībām un ālēšanos dzērumā. Tādēļ viņam „kroņa maizē” līdz šim ir bijis jāpavada dažus mēnešus, augstākais pāris gadus.

Tā nu Meijers var „lepoties” ar visnotaļ iespaidīgu cietumnieka stāžu. Pirmo reizi viņš tika notiesāts par esam nepilngadīgs un pēc tam pēc dienesta padomju armijā, kuru viņš, starp citu, pavadīja Latvijā – no 1970. līdz 1972. gadam dienēdams „strojbatā” (celtniecības bataljonā) Liepājā, viņš daudzas desmit reizes bija tiesāts par sīkām zādzībām.

„Nepaspēja noziedznieks-rekordists Aeli Meijers uz brīvām kājām pabūt pat divas dienas, kā viņš šī gada laikā atkal tika aizturēts par četru eiro vērta lietussarga zādzību kādā Tartu veikalā,” raksta kaimiņvalsts portāls Sakala.ee.

Meijera kriminālā vēsture sākās 1968. gadā, kad viņu vēl kā skolnieku par kautiņu kāda dzerstiņa laikā aizsūtīja uz nepilngadīgo koloniju. Tur viņam bija jāpavada pusotrs gads. Savukārt pirms lietussarga zādzības viņš desmit mēnešus aiz restēm pavadīja par dažādu sīkumu – konfekšu, šķiltavu, pārtikas iepakojumu – sistemātisku zādzību veikalos. Viņš likumsargu rokās pārsvarā nokļuvis pēc tam, kad veikala apsargs viņu pieķēris aiz rokas pie izejas no tirgotavām. Meijers bija iekārojis visdažādākās lietas – pārtikas iepakojumus, sērkociņus, šūšanas piederumus, konfektes, šokolādi, cigaretes, šķiltavas un citus lētus niekus. Pats ilgākais viņam piespriestais cietumsods bija četrarpus gadi par huligānismu.

2011. un 2012. gadā Meijeru arestēja trīs reizes, bet 2014. un 2015. gadā viņš par sīkām zādzībām uz dažiem mēnešiem aiz restēm nokļuva divas reizes. Absolūtais rekords viņam bija 2015. gadā, kad Meijers par dažādiem noziegumiem tika notiesāts desmit reizes, un tas ir Igaunijas rekords.

Bet viņš cietumā nav sēdējis tikai par zādzībām. No 1972. līdz 1975. gadam viņš cietumā pavadīja par dzērumā nozagtām automašīnām. 2007. gadā viņš iegāja kādā aptiekā un pieprasīja salabot zobus. Kad viņam to atteica, Meijers kādai pircējai četras reizes iesita pa seju. Par to vardarbi notiesāja uz desmit mēnešiem cietumā.

Pērn Meijers sarunā ar igauņu žurnālisti teica, ka nemākot zagt, jo vienmēr nokļūstot aiz restēm. Viņa vēlme esot kļūt par gana izveicīgāku un veiksmīgāku zagli. Tiesu medicīniskā ekspertīze Meijeru atzinusi par pieskaitāmu, bet policija uzskata, ka sīkais zaglēns bieži vien zādzības izdara pāris dienas pēc iznākšanas no ieslodzījuma tikai tādēļ, lai atkal nokļūtu cietumā – viņam tā esot pierasta vide, kaut gan pats zaglis vienmēr saka, ka negrib kārtējo reizi nokļūt aiz restēm.