foto: Ekrānuzņēmums
Nīderlandes tiesa politiķa slepkavam ļauj pamest valsti
Nīderlandes tiesa.
Pasaulē
2018. gada 29. maijs, 15:38

Nīderlandes tiesa politiķa slepkavam ļauj pamest valsti

LETA

Nīderlandes tiesa otrdien nosprieda, ka galēji labēja politiķa Pima Forteina slepkavam Folkertam van der Grāfam vairs nav regulāri jāierodas reģistrēties probācijas dienestā, tādējādi atļaujot viņam īstenot savu vēlmi un Nīderlandi pamest.

Tagad 48 gadus vecais van der Grāfs par 2002.gadā pastrādāto slepkavību, kas satricināja Nīderlandes kā liberālas un drošas sabiedrības tēlu, bija notiesāts uz 18 gadiem cietumā.

2014.gadā politiķa slepkava tika atbrīvots, tomēr viņam, arī esot brīvībā, bija jāievēro stingri nosacīju, arī regulāri jāreģistrējas probācijas dienestā.

Tomēr Hāgas tiesa piekritusi lūgumam, lai viņš no šīs prasības izpildīšanas tiktu atbrīvots un vārētu pārcelties uz ārzemēm.

Risks, ka van der Grāfs varētu atkārti pastrādāt noziegumus, "ir zems", teikts Tiesu psihiatrijas un psiholoģijas institūta un probācijas dienesta atzinumos. Līdz ar to tam nav "nekādas vērtības", ka viņš turpina regulāri pieteikties dienestā.

Citi ierobežojumi, arī tas, ka viņš nedrīkst tuvoties Forteina ģimenei un runāt ar presi, paliek spēkā, nosprieda tiesa.

Forteina ģimene paziņojumā apliecināja - tā cer, ka politiķa slepkava "pametīs valsti un nekad neatgriezīsies", norādot, ka nevēlas viņu nekad satikt, vēsta ziņu aģentūra ANP.

Ārkārtīgi populārais politiķis tika nogalināts tikai dažas dienas pirms vēlēšanām, kurās viņa partijai - Pima Forteina sarakstam (LPF) -, kas iestājās par imigrācijas ierobežošanu, tika prognozēti lieli panākumi.

Kā paskaidroja dzīvnieku tiesību aizsardzības kustības aktīvists van der Grāfs, viņš noslepkavojis Forteinu, jo bijis satraukts par viņa vēršanos pret mazaizsargāto grupām, arī musulmaņiem un patvēruma meklētājiem.

Forteins, kurš tiek uzskatīts par pretrunīgi Brīvības partijas līdera Gērta Vildersa politisko priekšteci, savulaik islāmu raksturoja kā "atpalikušu kultūru" un aicināja slēgt Nīderlandes robežas imigrācijai.