foto: AP/Scanpix/LETA
"Islāma" partija apņēmusies līdz 2030. gadam pārvērst Beļģiju par islāma valsti
Vairums Molenbēkas rajona iedzīvotāju ir musulmaņi.
Pasaulē
2018. gada 25. maijs, 17:28

"Islāma" partija apņēmusies līdz 2030. gadam pārvērst Beļģiju par islāma valsti

Jauns.lv

Beļģijas "Islāma" partijas līderi vēlas pārvērst Beļģiju par islāma valsti. Viņi to sauc par "islāma demokrātiju" un noteikuši arī konkrētu datumu - 2030. gads. Partijas programma ir pavisam vienkārša: aizstāt visus civiltiesiskos un kriminālkodeksus ar šariata likumiem, vēsta franču žurnāls "Causeur".

Cits laikraksts "Le Figaro" vēsta, ka Eiropas galvaspilsētā [Briselē] tuvāko divdesmit gadu laikā pie varas nāks musulmaņi.
"Islāma" partija pastāv par "integritāti, solidaritāti, brīvību, autentiskumu un morāli".  Partijas līderi vēlas Beļģiju pārvērst par islāma valsti. Viņi to dēvē par "islāma demokrātiju" un noteikušu arī konkrētu datumu - 2030. gads.

Atsaucoties uz Francijas žurnālu "Causeur", partijas programma ir pavisam vienkārša: aizstāt visus civillikumus un sodus ar šariata likumiem. Izveidota 2012. gadā, "Islāma" partija uzreiz saņēma iespaidīgu atbalstu.

Beļģu politiķis Ričards Millers vēlas aizliegt "Islāma" partiju.

foto: Ekrānuzņēmums
Reduans Aroučs teicis: "12 gadu laikā Brisele galvenokārt sastāvēs no musulmaņiem."

Francijas iknedēļas žurnāls "Le Point" sīki izklāsta "Islāma" partijas plānus. Tā vēlas novērst visus netikumus, aizliedzot spēļu iestādes (kazino, spēļu zāles un totalizatoru kantorus), kā arī loteriju. Papildus tam, atļaut skolās nēsāt musulmaņu galvassegu un iekļaut valstī islāma reliģiskās brīvdienas. Partija vēlas, lai visas skolas Beļģijā savā ēdienkartē iekļautu HALAL gaļu. Reduans Aroučs - viens no trijiem partijas dibinātājiem, ierosinājis sabiedriskajā transportā nodalīt vīriešus no sievietēm. Aroučs 1990. gadā piederēja pie Beļģijas Islāma Centra, islāma fundamentālisma ligzdas, kur tika vervēti džihādisti, kuri pēc tam devās uz Afganistānu un Irāku.

"Islāma" partija zina, ka demokrātija ir viņu pusē. Aroučs teicis: "12 gadu laikā Brisele galvenokārt sastāvēs no musulmaņiem." Gaidāmajās Beļģijas vēlēšanās "Islāma" partija ar saviem kandidātiem startēs 28 pašvaldībās. Sākotnēji tas izskatās samērā proporcionāli salīdzinājumā ar 589 Beļģijas pašvaldībām, taču tas parāda jaunās partijas progresu un ambīcijas. Briselē partija tiks pārstāvēta 14 sarakstos no 19 iespējamajiem.

foto: EPA/LETA
"Islāma" partijas prezidents Abdelhajs Bakali Tahiri.

Visticamāk tāpēc Sociāldemokrātu partija baidās no strauji augošās “Islāma” partijas. 2012. gadā partijai izdevās iegūt atbalstu, kad startēja tikai trijos vēlēšanu apgabalos. Divos no tiem Molenbekā un Anderlehtā tika ievēlēti tās pārstāvji, turklāt viņiem tikai nedaudz pietrūka, lai iekļūtu arī Briseles galvaspilsētas reģionā.

2014. gada parlamenta vēlēšanās "Islāma" partija mēģināja paplašināt sevi divos citos vēlēšanu apgabalos, Briselē un Lježā. Kārtējo reizi partijai, kas atbalsta šariata likumu ieviešanu Beļģijā, rezultāts bija iespaidīgs. Briselē tā saņēma 9421 balsi (gandrīz 2%).

Šis politiskais spēks savu kustību uzsāka Molenbekā, kas pazīstama, kā "Beļģijas radikāļu perēklis", kur kaujiniekus vervē teroristu grupējums "Islāma valsts". Džihādisti tur plānoja uzbrukumus visā Eiropā un pat Afganistānā. Franču autors Ēriks Zemours kā joku ierosinājis - tā vietā, lai mestu bumbas uz Raku, Francijai vajadzētu bumbot "Molenbēku". Šobrīd Molenbēkā 21 no 46 pašvaldībām ir musulmaņi.

"Gandrīz trešdaļa Briseles iedzīvotāju ir musulmaņi," paziņoja Luvēnas Katoļu universitātes sociologs Olivjers Servais.
"Islāma praktizētāji, pateicoties savai augstajai dzimstībai, tuvāko 15 līdz 20 gadu laikā kļūs par vairākumu. Kopš 2001. gada Muhameds ir visizplatītākais Briselē dzimušo zēnu vārds," viņš turpina.

"Islāma" partija strādā ļoti labvēlīgā vidē. Saskaņā ar Briseles mēra Ivana Majēra teikto, visas Eiropas galvaspilsētas mošejas tagad esot "salafistu rokās". Pirms dažām nedēļām Beļģijas valdība izbeidza valsts lielākās un vecākās Briseles Lielās mošejas ilgtermiņa nomas līgumu ar Saūda karalisko ģimeni. Ierēdņi apgalvo, ka tādējādi cenšas apkarot radikalizāciju. Ierēdņi sacīja, ka mošeja bijusi īsts ekstrēmistu perēklis.

Konfidenciāls ziņojums atklāj, ka policija Molenbekā pagājušajā gadā atklājusi 51 organizāciju, kuras tur aizdomās par saiknēm ar džihādistiem.

Varbūt guļošajai Beļģijai ir pienācis laiks pamosties?