foto: Wikipedia
Rumānijas eksprezidentu tiesās par noziegumiem pret cilvēci
Bijušajam Rumānijas prezidentam Jonam Ilijesku izvirzītas apsūdzības par noziegumiem pret cilvēci.
2018. gada 17. aprīlis, 19:11

Rumānijas eksprezidentu tiesās par noziegumiem pret cilvēci

Jauns.lv / LETA

Rumānijas prokuratūra otrdien oficiāli izvirzījusi apsūdzības bijušajam prezidentam Jonam Iljesku par noziegumiem pret cilvēci, kas pastrādāti asiņainās antikomunistiskās revolūcijas laikā.

Ilijesku ieradās ģenerālprokurora birojā, lai uzklausītu apsūdzības, bet nekādus komentārus medijiem nesniedza.

Prokuratūra secinājusi, ka Ilijesku, kas revolūcijas laikā ieguva kontroli pār armiju, pieļāva nevajadzīgu cilvēku nogalināšanu.

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss pagājušajā nedēļā apstiprināja prasību uzsākt Ilijesku, bijušā premjerministra Petres Romana, kā arī toreizējā vicepremjera Gelu Voikana Voikulesku tiesisko vajāšanu.

Pēc komunistiskā diktatora Nikolajes Čaušesku gāšanas un sodīšanas ar nāvi 1989.gada decembrī šī komunistiskā režīma otrā plāna amatpersonu trijotne izveidoja Nacionālās glābšanas fronti, kas mēģināja saglabāt komunistiskā režīma iedibināto varas monopolu, tostarp izmantojot vardarbību.

Tiek lēsts, ka Rumānijas revolūcijas laikā tika nogalināts vairāk nekā 1100 cilvēku, no kuriem vairums gāja bojā jau pēc Čaušesku gāšanas.

2.aprīlī Johanniss saņēma ģenerālprokurora prasību uzsākt bijušo Nacionālās glābšanas frontes līderu tiesisko vajāšanu, kurai bija nepieciešams prezidenta apstiprinājums, jo apsūdzētie iespējamo noziegumu pastrādāšanas laikā bija valdības amatpersonas.

Tēmas