foto: Vida Press
Krievijas amatpersonas brīdina par iespējamu militāru sadursmi Sīrijā ar ASV spēkiem
Raķešu iznīcinātājs USS Donald Cook pameta ostu Kiprā un izbrauca Vidusjūrā.
Pasaulē
2018. gada 11. aprīlis, 13:28

Krievijas amatpersonas brīdina par iespējamu militāru sadursmi Sīrijā ar ASV spēkiem

Jauns.lv

Krievijas amatpersonas paziņojušas, ka ASV uzbrukuma draudi ir "ārkārtīgi bīstami", bet tieša sadursme ir maz ticama, vēsta tīmekļa vietne Theguardian.

Krievijas amatpersonas un analītiķi ir brīdinājuši par militāras sadursmes draudiem ar ASV, ja Donalds Tramps dos pavēli par militāru uzbrukumu Sīrijas režīma, reaģējot uz nedēļas nogalē notikušo ķīmisko uzbrukumu pret nemierniekiem Dumā.

Kāds Krievijas politiķis, kurš iesaistīts aizsardzības politikā, nodēvējis to par visbīstamāko brīdi ASV un Krievijas attiecībās kopš Kubas raķešu krīzes 1962. gadā. Krievijas bruņoto spēku virspavēlnieks pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Krievija notrieks raķetes un uzbruks to palaišanas platformām, ja ASV apdraudēs Sīrijā izvietoto Krievijas militāro personālu.

foto: Vida Press
Raķešu iznīcinātājs USS Donald Cook pameta ostu Kiprā un izbrauca Vidusjūrā.

"ASV un Krievija tagad ir tuvāk tiešai militāro spēku sadursmei nekā jebkad agrāk aukstā kara laikā," paziņoja Maskavas Kārnegī centra direktors un bijusī padomju militārpersona Dmitrijs Treņins. "Vienīgais jautājums, kas man ir prātā: Vai Krievija atbildēs ASV, kad tā palaidīs raķetes uz Damasku?"
Līdzīgas bažas par tiešu militāru sadursmi radās arī pēc cita ķīmiskā uzbrukuma Sīrijā, kur pirms gada gāja bojā vairāki cilvēki. Tramps deva rīkojumu veikt uzbrukumu Sīrijas režīma gaisa spēku bāzei.

Krievijas spēki ar savu reģiona aizsardzības sistēmu neiesaistījās "Tomahawk" raķešu apturēšanā, vai nu tāpēc, ka tas būtu bijis neafektīvi vai arī tāpēc, ka viņiem lika neiejaukties. ASV iepriekš brīdināja Krieviju par šo uzbrukumu.

Krievijas militāristi paziņojuši, ka šoreiz atbilde varētu būt citādāka. Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs martā paziņoja, ka, ja ASV Sīrijā mēģinās uzbrukt, reaģējot uz ķīmisko uzbrukumu, Krievija izmantos savas gaisa aizsardzības sistēmas un citus ieročus, lai novērstu draudus reģionā esošajiem Krievijas karavīriem.

Sīrijas pilsoņkara ikdienas šausminošās ainas

Sīrijas pilsoņkarš, kas notiek jau kopš 2011. gada marta paņēmis jau vairāk nekā 330 000 cilvēku dzīvību. Civiliedzīvotāju upuru vidū ...

gallery icon
57

Gerasimovs teica, ka Krievijas militārie padomnieki un vairāku Sīrijas misiju dalībnieki, ieskaitot militāro policiju un konfliktu risināšanas speciālistus, kuri atrodas Damaskā un uzturas Sīrijas aizsardzības ministrijas galvenajā mītnē, kā arī citās militārajās vietās.

"Gadījumā, ja tiks apdraudētas mūsu karavīru dzīvības, Krievijas bruņotie spēki veiks atbildes pasākumus pret raķetēm un platformām, no kurām tās tiks palaistas," viņš paziņoja.

foto: AP/Scanpix/LETA
Krievijas Bruņoto spēku Ģenerāļštāba priekšnieks Valērijas Gerasimovs kopā ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu apmeklē Hmeimimas militāro bāzi.

Maskava arī agrāk izteikusi līdzīgus draudus, tostarp pagājušā gada septembrī, kad ASV atbalstītie Sīrijas demokrātiskie spēki satikās ar Krievijas atbalstītajiem Sīrijas valdības spēkiem Islāma valsts teritorijā Sīrijas austrumdaļā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņoja, ka Maskava ierosinās ANO Drošības padomes rezolūciju par ķīmiskā uzbrukuma izmeklēšanu Dumā, kuru Sīrijas režīms noliedz. Tas netika pieņemts, jo neguva pietiekamu atbalstu.

Cietušie sīrieši pēc kārtējā režīma uzlidojuma Austrumgutai

Jaunos uzlidojumus Sīrijas nemiernieku kontrolētajā Austrumgutas anklāvā Damaskas pievārtē trešdien nogalināti vismaz 45 mierīgie iedzīvotāji.

gallery icon
26

Krievijas ierosinātās rezolūcijas mērķis ir nevis panākt izmeklēšanas neatkarību vai objektivitāti, bet "tikai aizsargāt Asada režīmu", sacīja Heilija, pieminot Krievijas sabiedroto Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Putina vizīte Krievijas gaisa spēku Hmeimimas aviobāzē Sīrijā

Putins ieradās Krievijas gaisa spēku Hmeimimas aviobāzē Sīrijā un deva pavēli izvest no Sīrijas lielāko daļu Krievijas karaspēka kontingenta.

gallery icon
41

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja, ka vienas vai divu dienu laikā tiks pieņemti "svarīgi lēmumi" par reakciju uz situāciju Sīrijā. Glābēji ir paziņojuši, ka šajā uzbrukumā nemiernieku ieņemtajai Dumas pilsētai pie Damaskas ir nogalināti vismaz 43 cilvēki. Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dumā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus. Krievijas amatpersonas ANO paziņoja, ka nav pierādījumu par jebkādu ķīmisku uzbrukumu un to, ka tā ir provokācija, lai ASV veiktu atbildes reakciju.

Raķešu iznīcinātājs USS Donald Cook pameta ostu Kiprā un izbrauca Vidusjūrā, lai dotos uz austrumiem. Otrdien Melnās jūras flote paziņoja, ka apkalpes organizēs mācību treniņus un izmēģinās S-400 gaisa aizsardzības sistēmu.

Lēmums par to, vai uzbrukt Sīrijas valdības ķīmiskajiem objektiem, tiks paziņots tuvāko dienu laikā, otrdien pavēstīja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Šajā formātā mēs turpināsim apmainīties ar mūsu partneriem ar tehnisko un stratēģisko informāciju, it īpaši ar britiem un amerikāņiem, un nākamajās dienās mēs paziņosim savu lēmumu," sacīja prezidents.

Jebkura militārā reakcija būs atsevišķs process no diskusijām, kas otrdienas vakarā sākās ANO Drošības padomē, viņš piebilda. Potenciālie soļi nav domāti, lai kaitētu Sīrijas valdības sabiedrotajiem, kuru vidū ir arī Krievija, skaidroja Makrons. "Nekādā gadījumā lēmums, kuru mēs pieņemsim, nebūs iecerēts, lai kaitētu režīma sabiedrotajiem vai kādam citam, bet lai uzbruktu režīma ķīmiskajam potenciālam, ja šāds lēmums tiks pieņemts," sacīja Makrons.

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Cietušie sīrieši pēc ķīmiskā uzbrukuma netālu no Damaskas

Uz Krievijas pleciem gulstas atbildība par nesenajiem ķīmiskajiem uzbrukumiem Sīrijā, kurus veikuši prezidenta Bašara al Asada spēki.

gallery icon
9

Bijušais Krievijas admirālis ziņu aģentūrai "Interfax" paziņoja, ka kuģa klātbūtne ir "konflikta eskalācija", bet viņš uzskata, ka ASV galvenokārt mēģina Krieviju iebiedēt.

"Es domāju, ka ASV nepieņems lēmumu veikt triecienus pret Sīriju, kad Vidusjūrā atrodas mūsu kuģi un zemūdenes, kā arī neseno brīdinājumu, ko paziņoja mūsu Ģenerālštāba priekšnieks," viņš teica.

Idlibas provinces gāzes uzbrukumā cietušie sīrieši

Nemiernieku kontrolētajā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos otrdien 58 cilvēki, tostarp 11 bērni, zaudēja dzīvību uzlidojumā, kurā izplatīta ...

gallery icon
23

Krievijas vēstnieks Libānā Aleksandrs Zasipkins brīdināja: "Ja ASV veiks triecienus, tad mēs pievērsīsimies Vladimira Putina un Krievijas militārās vadības izdotajai deklarācijai un notrieksim raķetes, iznīcināsim pat platformas, no kurām tās palaistas."