foto: PM/SCANPIX BALTICS
Par Tallinas mēru ievēlēts Tāvi Āss
Tāvi Āss.
Pasaulē
2017. gada 9. novembris, 23:18

Par Tallinas mēru ievēlēts Tāvi Āss

LETA

Tallinas dome ceturtdien ārkārtas sēdē par Igaunijas galvaspilsētas mēru ievēlējusi pašreizējo mēra pienākumu izpildītāju Tāvi Āsu no Centra partijas.

Viņa kandidatūru balsojumā atbalstījuši 40 domes deputāti, pret viņu balsojuši 33, bet viens biļetens bijis sabojāts. Tallinas domē kopumā ir 79 deputāti.

Āss, kas šobrīd 51 gadu vecs, no 2005.gada bija Tallinas vicemērs, bet 2015.gada septembrī tika iecelts par mēra pienākumu izpildītāju, kad ar tiesas lēmumu uz korupcijas apsūdzību izmeklēšanas laiku no Tallinas mēra amata tika atstādināts ilggadējais Centra partijas līderis Edgars Savisārs.

Āss Igaunijas Dabaszinātņu akadēmijā ieguvis ekonomista izglītību, bet pirms darba Tallinas mērijā viņš bija piena pārstrādes grupas "E-Piim" finanšu direktors. Āss ir precējies, un viņa ģimenē ir trīs bērni.

Kā pirms balsojuma izteicās "Tēvzemes" un "Res Publica" savienības (IRL) frakcijas priekšsēdētāja Rīna Solmane, frakcija nolēmusi neatbalstīt Āsa kandidatūru, jo viņš nav nosodījis koruptīvos darījumus pilsētas varas struktūrās un nav darījis neko, lai Tallinas pārvalde kļūtu caurskatāmāka.

Viņa arī norādījusi, ka IRL nepiekrīt Centra partijas iecerei paaugstināt algu domes priekšsēdētājam Mihailam Kelvartam, kurš arī pārstāv šo partiju.

"Pēc vienas partijas vēlēšanās domes priekšsēdētāja alga pielīdzināta teju vai prezidenta, premjera un vicespīkera algai - tas liecina par Centra partijas ambīcijām izveidot valsti valstī," izteikusies Solmane.

Oktobrī notikušajās pašvaldību vēlēšanās Centra partija galvaspilsētas domē ieguva absolūto vairākumu - 40 mandātus, tiesa gan, tas bija par sešiem mandātiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās 2013.gadā.