foto: EPA/LETA
Izdots Eiropas apcietināšanas orderis Pudždemona aizturēšanai; Beļģija vēl domā
No amata atceltais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons pašlaik atrodas Briselē.
Pasaulē
2017. gada 3. novembris, 23:10

Izdots Eiropas apcietināšanas orderis Pudždemona aizturēšanai; Beļģija vēl domā

Kasjauns.lv

Spānijas tiesa izdevusi Eiropas apcietināšanas orderi no amata atceltā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona aizturēšanai, jo viņš šodien neieradās uz tiesas sēdi Madridē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Piektdienas vakara protesti Katalonijā

Pilsoniskās sabiedrības organizācija Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC), kas iestājas par Katalonijas neatkarību, aicinājusi piektdien uz jaunām demonstrācijām, protestējot pret katalāņu ...

gallery icon
35

Pudždemons un vēl četri nu jau bijušie Katalonijas ministri šobrīd atrodas Beļģijas galvaspilsētā Briselē.

Bijušais Katalonijas premjers ir nolēmis cīnīties pret izdošanu Spānijai, preses pārstāvjiem paziņoja viņa advokāts.

Beļģija izvērtēs Spānijas izdoto Eiropas Savienības (ES) aresta orderi atceltā un šobrīd Briselē esošā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona aizturēšanai, aģentūrai AFP pavēstīja prokuratūras pārstāvis.

Katalonijā tūkstošiem protestē pret katalāņu ministru apcietināšanu

Katalonijā tūkstošiem protestē pret katalāņu ministru apcietināšanu

gallery icon
23

"Mēs to izvērtēsim un pēc tam nodosim tiesnesim," sacīja Ēriks Van der Sēpts.

Spānijas Nacionālā tiesa apstiprināja ES aresta orderus Pudždemona un četru viņa kabineta locekļu aizturēšanai, jo viņi neieradās ceturtdien Madridē, lai liecinātu tiesā.

Aicina uz jaunām demonstrācijām

Pilsoniskās sabiedrības organizācija Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC), kas iestājas par Katalonijas neatkarību, aicināja uz jaunām demonstrācijām, protestējot pret katalāņu politiķu apcietināšanām.

Simtiem tūkstoši cilvēku Barselonā pauž atbalstu Katalonijas vienotībai ar Spāniju

Gājiena dalībnieki nesa Spānijas un Eiropas Savienības karogus, milzīgu transparentu "Mēs visi esam Katalonija", kā arī skandēja "Viva Espana!" ("Lai ...

gallery icon
67

Pēc aicinājuma tviterī ar nosaukumu "Viņi neapklusinās brīvas tautas balsi!" daudzi tūkstoši cilvēku plkst.19 (plkst.20 pēc Latvijas laika) pulcējās pie pilsētu mērijām, lai pieprasītu brīvību politieslodzītajiem!"

Tomēr galvenā protesta akcija, kuru ANC rīko kopā ar vēl vienu neatkarības atbalstītāju organizāciju - "Omnium Cultural", paredzēta 12. novembrī.

Cilvēki Barselonas ielās līksmo par Katalonijas neatkarības pasludināšanu

gallery icon
59

Savukārt arodbiedrība CSC aicina uz vispārējo streiku 8.novembrī.

Astoņiem piemērots pirmstiesas apcietinājums

Astoņiem apsūdzētajiem tiesa piemēroja pirmstiesas apcietinājumu bez tiesībām tikt atbrīvotiem pret galvojumu. Starp šīm personām ir arī atceltais Katalonijas vicepremjers Urials Džunkerass.

Tikmēr bijušais Katalonijas uzņēmējdarbības ministrs Santi Vila, kurš no amata atkāpās pats dažas dienas pirms Katalonijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu, pret 50 000 eiro lielu drošības naudu piektdien no apcietinājuma tika atbrīvots.

Vienlaikus Spānijas Nacionālā tiesa apstiprināja Eiropas Savienības (ES) aresta orderus atceltā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona un četru viņa kabineta locekļu aizturēšanai, jo viņi joprojām atrodas Briselē un neieradās ceturtdien Madridē, lai liecinātu tiesā.

Savukārt ANC un "Omnium Cultural" līderi Džordi Sančess un Džordi Kuišars atrodas pirmstiesas apcietinājumā jau kopš 17.oktobra. Viņi apsūdzēti musināšanā par protestu organizēšanu neatkarības referenduma priekšvakarā, kas esot traucējis policijai veikt savu darbu.

Jau ceturtdienas vakarā, tikai dažas stundas pēc Spānijas tiesas lēmuma par katalāņu ministru apcietināšanu, Katalonijas pilsētu ielās izgāja tūkstošiem cilvēku.

Eiropas Komisija nejauksies

Eiropas Komisija (EK) piektdien atteikusies jaukties lietā par Spānijas gatavoto Eiropas Savienības (ES) orderi atceltā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona aizturēšanai.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāve Annika Breitharta preses konferencē uzsvēra, ka šis jautājums ir tikai un vienīgi tiesu kompetencē, piebilstot, ka EK pilnībā respektē tiesu neatkarību.

Kopumā lietas par dumpi, musināšanu un līdzekļu izšķērdēšanu ierosinātas pret 20 katalāņu politiķiem.

ES un tās dalībvalstis Katalonijas krīzē nepārprotami nostājušās Madrides pusē, un Katalonijas centieni padarīt savu krīzi par starptautisku jautājumu līdz šim bijuši nesekmīgi.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers piektdien brīdināja par draudiem, ka līdz ar Katalonijas neatkarības pasludināšanu 28 valstu blokā var rasties jaunas plaisas.

"Mums nevajadzētu iejaukties procesā, kas ir Spānijas iekšējās debates, bet es negribētu, lai ES nākotnē sastāvētu no 95 dalībvalstīm," viņš piebilda, brīdinot, ka šīs krīzes dēļ iedrošinātas var tikt arī citas separātistu kustības.

ES amatpersonas bažījas, ka Katalonijas krīze var izraisīt domino efektu, apdraudot savienības stabilitāti, ko jau satricinājis "Breksits".

Tikmēr vairāki Eiropas Parlamenta (EP) locekļi pauduši neapmierinātību ar Briseles atturīgo nostāju, uzskatot, ka Spānija risina Katalonijas krīzi līdzekļiem, kas ir pretrunā Eiropas demokrātijas ideāliem.

"Eiropas institūciju klusēšana ir pārsteidzoša," norādīja EP "zaļo" frakcijas līderi Filips Lambērs un Skā Kellere.

"Kamēr Eiropas Komisija pamatoti uzskata likuma varu par savienības pamatu, tāpat arī visās dalībvalstīs ir jārespektē godīgums, tiltu veidošana un demokrātiskie principi," viņi piebilda.