880 eiro alga par darbu lietoto apģērbu veikalā. Summas, ko pelna veikalu darbinieki Lietuvā
foto: Sputnik/LETA
Pieejamie dati par cilvēku nodarbinātību un amatiem liecina, ka Lietuvā šobrīd ir ap 63 000 veikalu pārdevēju.
Pasaulē

880 eiro alga par darbu lietoto apģērbu veikalā. Summas, ko pelna veikalu darbinieki Lietuvā

Kasjauns.lv

Lietuvā apkopotas un publicētas algas, kuras šobrīd saņem veikalu darbinieki. Tā piemēram atklājies, ka lietoto apģērbu veikalu tīklā “Humana” algas ir lielākas nekā Lietuvā bāzētajā “Maxima” tīklā.

880 eiro alga par darbu lietoto apģērbu veikalā. S...

Kaimiņvalsts portāla Delfi.lt vēstī, ka Lietuvā veikalu pārdevēji ir ļoti plaši pārstāvēta profesija, taču atalgojumi pat līdzīgos veikalu tīklos mēs būt ļoti atšķirīgi.

Lietuvā, starp uzņēmumiem un organizācijām, kurās ir vairāk nekā 300 darbinieku, ap 30 nodarbojas ar mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību, norāda statistika.

To vidū ir ne vien lielākie produktu vai citu ikdienā lietojamu preču tirgotāji, bet arī būvmateriālu veikali, aptieku ķēdes, degvielas uzpildes stacijas un apģērbu veikali.

Visvairāk maksā skandināvu firmās

Spriežot pēc kaimiņvalsts medijā publicētās informācijas, augstākā vidējā alga tiek maksāta uzņēmumā “Circle K Lietuva” (iepriekš “Statoil”).

Publiski pieejamā informācija liecina, ka augustā šī uzņēmuma darbinieki, vidēji saņēmuši 1049 eiro pirms nodokļu nomaksas (vidējais atalgojums aprēķināts, skaitot kopā tikai tos darbiniekus, kuri strādājuši visu mēnesi un nav bijuši bērna kopšanas atvaļinājumā, vai slimojuši).

No Norvēģijā bāzētā uzņēmuma šajā pašā mēnesī vien nedaudz iepaliek zviedru mēbeļu veikalu tīkls “Ikea” – šis darba devējs augustā izmaksājis vidēji ap 1015 eiro lielu atalgojumu pirms nodokļu ieturēšanas.

Aptiekās lielākas algas nekā lielajos veikalos

Taču, salīdzinot veikalu pārdevējiem maksātās algas, jāņem vērā arī darbinieku skaits, kurš minētajām skandināvu firmām ir ievērojami mazāks, kā, piemēram, pašu lietuviešu tīklam “Maxima”, kurš šobrīd nodarbina 15 163 cilvēkus.

“Circle K Lietuva” tikmēr dod darbu 768 cilvēkiem, savukārt “Ikea” strādā vien 453 darbinieki.

Kā norāda kaimiņvalsts žurnālists, “Maxima” saviem vairāk 15 tūkstošiem darbinieku maksā gandrīz uz pusi mazāk (567 eiro pirms nodokļiem), nekā vācu “Lidl” (946 eiro pirms nodokļiem), kurš nodarbina 1583 cilvēkus, un, kā zināms, tuvākajā nākotnē plāno atvērt veikalus arī Latvijā.

Interesanti, ka Lietuvas lielveikalu tīkls “Iki” saviem darbiniekiem maksā gandrīz tikpat daudz, cik Zviedrijā bāzētais “Rimi” – attiecīgi, 596 un 598 eiro pirms nodokļiem. Taču “Rimi” darbinieku ir teju uz pusi mazāk, vien 3186.

Lietoto apģērbu veikalu tīklā “Humana”, kurš nodarbina 863 personas, vidējais atalgojums augustā bijis 880 eiro pirms nodokļu nomaksas, kas ir vairāk kā pašu lietuviešu apģērbu veikalos “Apranga” un arī lielveikalu tīklā “Maxima”.

Kopumā pieejamā informācija liecina, ka vislabākos atalgojumus no 30 pieminētajiem darba devējiem piedāvā aptiekas – vidējais atalgojums šajā segmentā ir ap 900 eiro “uz papīra”, taču jāņem vērā, ka darbam aptiekā ir nepieciešama atbilstoša izglītība. 

Lietuvas Tirdzniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirektors Laurims Vilimss gan skaidro, ka, izvērtējot atalgojumus šajā nozarē, ir jāņem vērā darbinieku sadalījums.

“Uzņēmumā, kurš nodarbojas ar tirdzniecību, administrācijā strādājošajiem atalgojums vienmēr būs lielāks, jo šajos amatos nepieciešams salīdzinoši augsti kvalificēts darbaspēks. Taču, piemēram, lielveikalu tīklos apkalpojošais personāls, tostarp pārdevēji-kasieri, saprotamu iemeslu dēļ vienmēr būs lielākā skaitā, kas arī būtiski ietekmē vidējās uzņēmuma izmaksātās algas rādītājus,” portālam Delfi.lt apgalvoja asociācijas vadītājs.

Lasītāji, kuri strādā Latvijas veikalos! Pastāstiet, kāds ir jūsu atalgojums, un mēs publicēsim salīdzinājumu par algām Latvijā! Mūsu e-pasts: kasjauns@kasjauns.lv.