foto: EPA/LETA
Eiropas Parlaments izveido komiteju terorisma jautājumu izpētei
Īpašā komiteja izvērtēs terorisma apdraudējuma apmēru Eiropā un analizēs iespējamās kļūdas un nepareizu darbību.
Pasaulē
2017. gada 12. septembris, 16:47

Eiropas Parlaments izveido komiteju terorisma jautājumu izpētei

LETA

Eiropas Parlamentā (EP) izveidota īpašā komiteja terorisma jautājumu izpētei, informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Otrdien EP deputāti apstiprināja jaunās pretterorisma komitejas 30 locekļu sarakstu, starp viņiem ir arī Latvijas eiroparlamentārieties Artis Pabriks (V). Viņš būs vienīgais Baltijas valstu EP deputāts šajā komitejā.

Īpašā komiteja izvērtēs terorisma apdraudējuma apmēru Eiropā un analizēs iespējamās kļūdas un nepareizu darbību, īstenojot pretterorisma pasākumus.

Komitejas pirmā sēde notiks ceturtdien, 14.septembrī, Strasbūrā. Tajā tiks ievēlēts priekšsēdētājs, priekšsēdētāja vietnieki un ziņotāji.

Komitejas uzdevums paredz analizēt, kā tiek īstenoti spēkā esošie pasākumi ārējo robežu pārvaldības jomā, trūkumus saistībā ar tiesu, tiesībaizsardzības un izlūkošanas informācijas apmaiņu starp dalībvalstīm, Eiropas Savienības (ES) informācijas apmaiņas datubāžu darbību, ES terorisma apkarošanas tiesību aktu ietekmi uz pamattiesībām, radikalizācijas procesus un radikalizācijas novēršanas programmu efektivitāti, naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu, kā arī saiknes ar organizēto noziedzību. Tāpat komiteja vērtēs paraugprakses apmaiņu saistībā ar viegli pieejamu mērķu un kritiskās infrastruktūras (lidostu, staciju u.c.) aizsardzību.

Veicot savu darbu, komiteja varēs doties vizītēs un organizēt uzklausīšanas ar ES iestādēm un attiecīgajām aģentūrām, kā arī starptautiskām un valsts iestādēm, dalībvalstu un trešo valstu parlamentiem un valdībām, ierēdņiem, kuri ir iesaistīti ikdienas cīņā pret terorismu, kā arī zinātnieku aprindu, uzņēmumu un pilsoniskās sabiedrības, tostarp cietušo organizāciju, pārstāvjiem.

Komitejai būs jāsagatavo vidusposma ziņojums un galīgais ziņojums, kuros jāiekļauj konstatētie fakti un ieteikumi par veicamajiem pasākumiem. Tās pilnvaru laiks būs 12 mēneši, rēķinot no 14.septembra, bet to iespējams pagarināt.