foto: AFP
Francijas vīndari aprīļa dēļ piedzīvo baisāko kataklizmu pēdējo 25 gadu laikā
Apsaluši vīnogulāji.
Pasaulē
2017. gada 11. maijs, 12:07

Francijas vīndari aprīļa dēļ piedzīvo baisāko kataklizmu pēdējo 25 gadu laikā

LETA

Francijas vīna ražotāji pavēstījuši, ka aprīlī piedzīvotais aukstuma vilnis radījis zaudējumus vismaz viena miljarda eiro apmērā, šai kļūstot par vērienīgāko kataklizmu pēdējo 25 gadu laikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vīna ražotāji norāda, ka šis ir kārtējais trieciens Francijas vīna ražošanas nozarei, kas pērn eksportējusi vīnu 8,25 miljardu eiro vērtībā, taču pēdējos gados zaudējusi savu pasaules tirgus daļu.

Bordo vīndari skaidro, ka vīnogu lauki piedzīvojuši lielākos sala draudus kopš 1991.gada, kad barga sala dēļ tika zaudēti 90% vīnogu audzētavu. Vīndari gan uzsver, ka šoreiz viņi bijuši labāk sagatavoti aukstuma atraidīšanai, vīna laukos dedzinot simtiem milzīgu, siltumu izstarojošu sveču.

Tikmēr Burgundijas reģions ar salu saskāries jau otro gadu pēc kārtas, norādot, ka šogad sals skāris aptuveni 3000 no 28 500 hektāriem vīnogu lauku.

Lai arī globālā sasilšana parasti veicina agrāku ražu un nobriedušākas vīnogas, auksti laikapstākļi joprojām ik gadu Francijā rada draudus. Šogad šie draudi bijuši spēcīgāki, jo agrais pavasaris veicinājis vīnogulāju plaukšanu tieši pirms aukstā laika atgriešanās.

Vīndariem ir iespēja iegādāties apdrošināšanu pret sala radītajiem zaudējumiem, taču vien retais to izmanto, jo tā ir dārga un sedz vien zaudēto vīnogu, nevis vīna kopējo vērtību.