Krievijas opozīcijas politiķis: "Krievijā vēlēšanas nav varas nomaiņas mehānisms"
Iļja Jašins prezentē materiālus par korupciju un noziegumiem Krievijā.
Pasaulē
2017. gada 7. janvārī, 19:52

Krievijas opozīcijas politiķis: "Krievijā vēlēšanas nav varas nomaiņas mehānisms"

Jauns.lv

Krievijā vēlēšanas nav varas nomaiņas mehānisms, jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins nekonkurē ar saviem oponentiem, bet gan izvēlas sparingpartnerus, uzskata Krievijas opozīcijas politiķis Iļja Jašins, kurš līdz šīm bijis partijas PARNAS līdzpriekšsēdētājs, bet decembrī kopā ar sabiedrotajiem to pametis.

Krievijas opozīcijas politiķis: "Krievijā vēlēšana...

"Ir jāsaprot, ka vēlēšanas Krievijā sen ir zaudējuši savu pamatfunkciju. Tām ir visas vēlēšanu pazīmes, tomēr šis mehānisms nepilda galveno funkciju - tas nav varas nomaiņas mehānisms. Sistēma, īpaši prezidenta vēlēšanas, ir organizēta tā, ka valsts vadītājs nekonkurē ar saviem oponentiem un nenotiek nopietna politiskā cīņa. Viņš izvēlās sev sparingpartnerus," uzskata Jašins.

Pēc viņa domām, pašreizējā situācijā ir neiespējami gaidīt, ka vara Krievijā nomainīsies vēlēšanās. "Tas, protams, ir skumji, jo iedzen gan varu lamatās, gan neatstāj sabiedrībai izvēli, izņemot iespēju iziet ielās un cīnīties par pārmaiņām, bet ar tiešiem demokrātijas mehānismiem, nevis ar politiskajiem institūtiem. Tas padara politisko sistēmu ļoti nestabilu politisko krīžu gadījumos," norādīja Jašins.

Vienlaikus viņš bija kritisks arī par opozīciju Krievijā, norādot, ka tā ir "ļoti vāja, sašķelta, demoralizēta". Jašins gan piebilda - lai cik vāja arī nebūtu opozīcija, tas nepadara Putina režīmu izturīgāku.

"Tas nenozīmē, ka situācija Krievijā ir bezcerīga. Ziniet, kā teica kāds vieds cilvēks - revolūcijas notiek, nevis pateicoties revolucionāriem, bet dažkārt - par spīti. Ir objektīvas tendences, un tās rāda, ka šīm režīmam ir izsmeļamas izturības rezerves. Galu galā Putinam vienkārši beigsies nauda. Visu Putina ekonomisko stratēģiju var formulēt vienā frāzē: mēs gaidīsim, kamēr palielināsies naftas cenas," norādīja Jašins.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA