Pasaulē
2009. gada 12. novembris, 17:56

Karadžiča juridiskie konsultanti pieteikuši streiku

Jauns.lv

Bosnijas serbu kara laika līdera Radovana Karadžiča juridiskie konsultanti pieteikuši streiku par nesamaksātajiem honorāriem, trešdien ziņoja amatpersonas. Tas noticis laikā, kad Karadžičs gatavojas pārsūdzēt ANO tiesas lēmumu uzspiest viņam aizstāvības advokātu.

Kaut arī 64 gadus vecais Karadžičs pieprasa atļaut viņam pārstāvēt pašam sevi Starptautiskajā krimināltiesā, genocīdā un kara noziegumos apsūdzētajam ir astoņi juridiskie konsultanti, kuri palīdz viņam sagatavot aizstāvību.

Trešdien iesniegtajos dokumentos Karadžičs apgalvo, ka viņa juridiskajai komandai neesot samaksāti rēķini par 70 000 eiro (49 000 latu).

Viens no Karadžiča astoņiem konsultantiem Marko Sladojevičs teica, ka komanda pārtrauksi darbu otrdien. "Karadžiča kungs kopš vakardienas darbojas pilnīgi viens pats," viņš teica aģentūrai AFP.

"Visa komanda pārtrauca darbu, jo viņiem vēl nav samaksāts. Mēs nevaram strādāt par velti," piebilda Sladojevičs.

Apsūdzētā aizstāvības rēķinus parasti apmaksā tiesa. Hāgas tribunāls atteicās komentēt šo lietu.

Savā iesniegumā Karadžičs apgalvo, ka viņam nepieciešamas 7500 stundas iepriekš apmaksāta pirmstiesas laika, no kurām viņam piešķirtas tikai 4500.

Karadžiču apsūdz 11 punktos par genocīdu, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, par viņa lomu 1992.-1995.gada Bosnijas kara laikā, kurā tika nogalināti aptuveni 100 000 cilvēku, bet 2,2 miljoni bija spiesti bēgt no savām mājvietām.

Bosnijas serbu līderis boikotēja tiesas prāvu kopš tās sākšanās 26.oktobrī, pieprasot vairāk laika savas aizstāvības sagatavošanai.

Tribunāls pagājušo ceturtdien nolēma, ka Karadžičam jāieceļ advokāts, ja viņš turpinās boikotu, kad prāva atsāksies 1.martā. Tas arī deva jaunajam advokātam trīsarpus mēnešus laika aizstāvības sagatavošanai.

Karadžičs pieprasa iespēju izraudzīties advokātu no tiesas piedāvātā saraksta un apgalvo, ka tribunāls kļūdījies, izraugoties prāvas turpināšanai 1.martu, kas "šķietami ņemts no zila gaisa".

Pēc 13 gadu bēguļošanas Karadžičs pagājušā gada jūlijā tika apcietināts kādā Belgradas autobusā. Viņam draud mūža ieslodzījums cietumā, ja viņš tiks notiesāts par noziegumiem, kuru vidū ir 7000 musulmaņu noslepkavošana Srebrenicā un 44 mēnešus ilgais Sarajevas aplenkums, kurā gāja bojā aptuveni 10 000 cilvēku.

LETA

Tēmas