Pasaulē
2009. gada 6. decembris, 13:20

Irākā šogad izpildīti vismaz 120 nāvessodi

Jauns.lv

Irāka šogad izpildījusi nāvessodu vismaz 120 cietumniekiem un soda izpildi gaida vēl aptuveni 900, piektdien paziņoja cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International".

Organizācija aicināja Bagdādi apturēt nāvessoda izpildi visiem notiesātajiem cilvēkiem, norādot, ka "daži no viņiem, iespējams, ir notiesāti negodīgos procesos".

"Ir zināms, ka šogad Irākā līdz šim nāvessods izpildīts vismaz 120 cilvēkiem," teikts organizācijas izplatītajā paziņojumā.

Bagdāde nāvessodu atkārtoti ieviesa 2004.gadā pēc īsa pārtraukuma pēc ASV vadīto spēku iebrukuma 2003.gadā. Ar nāvi notiesātie parasti tiek pakārti.

"Valstī, kur jau tā ir viens no pasaulē augstākajiem nāvessodu izpildes līmeņiem, varbūtība, ka šī statistika vēl varētu ievērojami palielināties, ir patiesi satraucoša," sacīja "Amnesty International" Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas programmas direktora vietnieks Filips Luters.

Saskaņā ar "Amnesty International" datiem, 2008.gadā Irākā nāvessods tika piespriests 285 cilvēkiem un 34 izpildīts. 2007.gadā tika notiesāti 199 cilvēki un sods izpildīts 33.

Premjerministrs Nuri al Maliki ir kategorisks nāvessoda atbalstītājs, bet pret to iebilst prezidents Džalals Talabani.

LETA