Pasaulē
2009. gada 22. decembris, 10:20

Vācija izsniedz atļauju "Nord Stream" būvniecībai

Jauns.lv

Vācija izsniegusi vienu no divām nepieciešamajām atļaujām gāzes cauruļvada "Nord Stream" būvniecībai tās teritorijā, pirmdien paziņoja "Nord Stream" pārstāvji.

 Štrālzundes zemesdarbu pārvalde atļāvusi būvēt 50 kilometru garu gāzesvada posmu. Vēl viena atļauja 31 kilometru gara posma būvei Vācijā nepieciešama no Vācijas Satiksmes ministrijas.

Iepriekš pirmdien "Nord Stream" arī paziņoja, ka būvniecības atļauju 123 kilometrus gara gāzes vada posma izbūvei Krievijas teritorijā kompānijai "Nord Stream AG" izsniedza Krievijas Dabas resursu uzraudzības pārvalde (Rosprirodnadzor).

Baltijas valstis un Poliju apejošā 1220 kilometru garā gāzes vada "Nord Stream" celtniecība uz sauszemes sākās 2005.gada decembrī. Gāzes vada būvniecību jūrā ir paredzēts sākt 2010.gadā, un tā pirmo posmu pabeigt 2011.gadā, bet otro posmu - 2012.gadā. Gāzes vada jauda sākumā plānota 27,5 miljardi kubikmetru gāzes gadā, bet līdz 2012.gadam jaudu iecerēts palielināt līdz 55 miljardiem kubikmetru gadā. Gāzes vada ekspluatācijas termiņš būtu 50 gadu.

"Nord Stream" akciju kontrolpakete pieder Krievijas dabasgāzes eksporta monopoluzņēmumam "Gazprom", un lieli akcionāri ir arī Vācijas kompānijas E.ON un BASF.

"Nord Stream" jau ir saņēmis būvniecības atļaujas no Dānijas, Somijas un Zviedrijas valdībām, kuru teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvo ekonomisko zonu šķērsos gāzes vads.

Nevienai no trim Baltijas valstīm, kuras jau paudušas nopietnus iebildumus cauruļvada būvniecībai, nav piešķirtas veto tiesības "Nord Stream" projektā.

BNS